Glas Javnosti

Плачите слободно, тиме решавате пет здравствених проблема

Život
Autor: rs.sputniknews.com/Foto:Pixabay

Плачите слободно тиме решавате пет здравствених проблема. Истраживања су показала да плакање опушта, смањује крвни притисак, избацује тоскине, утиче на промену расположења, а помаже и код смањења физичког бола.

Портал „Бригхт сиде“ објавио је да жене у Америци плачу око 3,5 пута месечно, а мушкарци 1,9 пута месечно.

Иако друштво плакање најчешће види као слабост, истраживања су показала да човек када осети потребу за плакањем, треба да пусти сузу и то из пет разлога.

1. Плакање умирује
У студији из 2014. године се наводи да плакање може помоћи у стресном периоду. Плакање не изазива тренутно опуштање већ оно долази после неколико минута, јер плач активира парасимпатички нервни систем који делује умирујуће на мозак.2. Смањује крвни притисак
Висок крвни притисак је лидер у изазивању озбиљних здравствених проблема као што су мождани удар, срчани удар

Неколико студија је показало да плакање не само да снижава крвни притисак и држи га под контролом, већ и нормализује пулс.

3. Ослобађање токсина
Сузе које теку могу очистити прашину из очију, а сузнице током плакања испирају токсине који се због стреса накупљају у телу.

Уклањање токсина помаже у смањењу нивоа кортизола у телу, резултирајући лепше расположење. Тако да није чудно што се после плакања осећамо лакше.

4. Промена расположења
Промене расположења могу се догодити због различитих разлога, а један од њих је нагомилавање мангана у телу, чији вишак се избацује управо плакањем после чега се човек осећа мирно и усресређено.

5. Смањује физички бол
Услед неке повреде плакање помаже у смањењу физичког бола.

Истраживање је показало да се кроз сузе ослобађа окситоцин и ендорфин, хемикалије које које чине да се људи осећају добро, а могу олакшати и физичку и емоционалну бол.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR