Glas Javnosti

Ovo su najčešći razlozi zašto vam je ljubimac nervozan

Život
Autor: Glas javnosti

Pognuta glava, pokazivanje beonjača, lizanje usana i spuštanje ušiju samo su neki pokazatelji razdražljivosti psa koga nipošto ne treba kažnjavati

Psi mogu da osete i iskuse mnoge emocije koje su svojstvene ljudima - sreću, tugu, strah, bes.., pa ne iznenađuje da i oni osećaju mrzovolju i razdražljivost. Mrzovoljan pas može da zareži ili da se udalji kada pokušate da ga dodirnete. Ali nemojte to da shvatite lično, jer pas ima debele razloge za svoju mrzovolju.

Da li psi mogu da budu mrzovoljni

Psi mogu da deluju mrzovoljno, kaže dr Megi O’Brajan, veterinarka biheviorista koja smatra da je reč "razdražljivo" prikladnija. Kako kaže O’Brajan, razdražljivi su psi sa "kraćim fitiljem" ili nižom tolerancijom u nekim situacijama i interakcijama.


Kako da prepoznate da je vaš pas razdražljiv? Psi koji su u tom "modu" pokazuju asocijalno ponašanje: izbegavaju interakcije s ljudima ili su skloni da pokažu agresiju, kao što je režanje ili napad.

Dr Lesli Sin, veterinarka biheviorista, tvrdi da se razdražljivost psa poznaje po govoru tela.

"Pognuta glava, pokazivanje beonjača i konstantno lizanje usana, kao i bore na čelu psa tipični su pokazatelji mrzovolje psa koji će još spustiti uši uz glavu, zgrčiti telo ili se udaljavati od bilo koga.

Trebalo bi utvrditi zašto se pas ponaša mrzovoljno, kaže dr Sin, posebno ako nije uvek takav. Stručnjaci tvrde da obično postoji medicinski razlog razdražljivosti pasa, a jedan od glavnih uzroka je bol ili nelagodnost. I drugi faktori, poput stresa, mogu uzrokovati pseću mrzovolju.

Kojih 5 razloga uobičajeno izazivaju razdražljivost i mrzovolju psa?

1. Bol ili nelagodnost

Razdražljivost je gotovo po pravilu povezana sa bolom, tvrdi dr Sin i pojašnjava da su problemi sa mišićima ili kostima česti uzroci bolova. Psi doživljavaju razne povrede kao što su uganuća i prelomi i stanja poput displazije kuka ili lakta i bolovi u zglobovima povezani sa osteoartritisom. I bilo koji medicinski problem koji uzrokuje bol ili nelagodnost - gastrointestinalni problemi, glavobolja, glaukom, bolovi u ušima - takođe izazivaju razdražljivost psa.

2. Problemi sa kožom

Još jedan čest razlog zašto pas pokazuje mrzovolju su problemi sa kožom, kao što su žarišta ili dermatitis, alergija na buve i druge tegobe. Nedavna studija je otkrila da psi sa atopijskim dermatitisom, koji izazva prekomerni svrab, ponekad pokazuju ponašanje povezano sa anksioznošću, strahom ili agresijom.


3. Stres

Mrzovoljan pas može da bude pod stresom, pogotovo ako se susretne sa nekoliko stresnih događaja otprilike u isto vreme, što dr OBrajan zove "nizanje okidača".

"Ako psu ujutru slučajno nagazite na rep, a potom odete na posao i u kuću vam dođe neki majstor, pa još mačka čitavog dana kidiše na psa, sve to može da dovede do ispoljavanja agresije", kaže dr OBrajan.

4. Promena u životnoj sredini

Ako je pas promenio okruženje, u porodicu je stigao novi član ili drugi ljubimac, ili ste u dom doveli drugu osobu, normalno je da pas tek treba da se navikne na inovacije.

"Stresori iz životne sredine mogu dovesti do razdražljivosti", kaže dr O’Brajan i dodaje da velika buka, učestale aktivnosti ili nestašluci druge životinje mogu da oneraspolože psa.

5. Starenje

Stariji psi su podložniji pojavi medicinskih problema koji mogu da izazovu mrzovolju.

"Ostareli psi su pate od osteoartritisa, gubitka čula i drugih bolesti“, kaže dr O’Brajan. "Zbog svega toga im neće biti dobro i neminovno je da budu neraspoloženi. Ako stariji, donedavno miran pas pokaže razdražljivost, a posebno agresiju, postoji velika sumnja na medicinski problem, pod pretpostavkom da se ništa drugo u okruženju nije promenilo".


Kako da pomognete mrzovoljnom psu

Ako vaš inače prijateljski raspoložen i miran pas iznenada pokaže mrzovolju, odvedite ga pregled. U većini slučajeva, razdražljivost pasa ukazuje na medicinski problem koji treba rešiti.

Ukoliko imate starijeg psa koji pokazuje razdražljivost, nemojte to stanje pripisivati njegoim godinama, već se posavetujte sa veterinarom. Ukoliko veterinar isključi zdravstveni problem, izbacite iz okruženja sve ono što možda smeta vašem veteranu i ugodite mu puštanjem tihe muzike, davanjem poslastica i novih igračaka.

I vaše ponašanje u momentima kad pas pokaže mrzovolju takođe je važno.

Stručnjaci savetuju da ne kažnjavate psa zbog toga što je zarežao ili pokušao da vas napadne, jer su to oblici njegove komunikacije s vama. Na te načine oni traže pomoć, prostor ili prekid interakcija. Kažnjavanje će pogoršati nivo stresa ili će naterati psa da ubuduće ne koristi svoje signale upozorenja. Psi koji ne daju znake signale upozorenja, ali se i dalje osećaju loše su opasni jer su stalno pod stresom.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR