Glas Javnosti

Ovi svakodnevni predmeti u vašem domu mogu biti smrtonosni!

Život
Autor: Glas javnosti

Ove informacije podstiču na oprez i preispitivanje načina na koji biramo i koristimo svakodnevne predmete u našim domovima.

U našim domovima nalazimo razne predmete koji su neophodni za svakodnevni život. Međutim, mnogi od njih mogu sadržati materije opasne po zdravlje. To uključuje dezodoranse i antiperspirante sa triklozanom, plastične posude sa bisfenolom A, tepihe tretirane stirenima i bojama, boje i olovke sa toksičnim hemikalijama, kozmetiku sa anilinom i parafinom, zavese za tuširanje koje oslobađaju polivinilhlorid i kuhinjske sunđere prepune bakterija. Ove informacije podstiču na oprez i preispitivanje načina na koji biramo i koristimo svakodnevne predmete u našim domovima.

 

Nekoliko predmeta u domaćinstvu koji mogu biti opasni po zdravlje:

  1. Dezodoransi i Antiperspiranti: Sadrže triklozan, koji može oštetiti imuni sistem, izazvati hormonske poremećaje i povećati rizik od raka​.
  2. Plastične Posude: Sadrže bisfenol A (BPA), koji narušava hormonalnu ravnotežu i može doprineti razvoju kanceroznih promena​.
  3. Tepisi i Itisoni: Sadrže kancerogeni stiren, pesticide, fungicide i boje koje emituju štetne pare.
  4. Boje i Olovke: Hemikalije u njima mogu izazvati alergije, oštećenje unutrašnjih organa i rak.
  5. Kozmetika: Sadrži toksične materije kao što su anilin, parafin i silikoni, koji su štetni za zdravlje​.
  6. Zavese za Tuširanje: Sadrže polivinilhlorid, koji može iritirati respiratorni trakt, oštetiti centralni nervni sistem, jetru, bubrege i izazvati mučninu, glavobolju i gubitak koordinacije​.
  7. Sunđeri za Pranje Sudova: Mogu sadržati bakterije koje dovode do akutnih crevnih poremećaja i stafilokokne bakterije



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR