Glas Javnosti

Ova 3 japanska koncepta blagostanja učiniće vas smirenijom i trezvenijom osobom

Život
Autor: Glas javnosti

Ova tri koncepta blagostanja ostavljaju najjači utisak. Evo zbog čega…

1. Ikigai

Ikigai je japanski koncept blagostanja za koji se veruje da je evoluirao iz osnovnih principa zdravlja i tradicionalne japanske medicine. Polazi od uverenja da na fizičko zdravlje osobe utiču njegovo mentalno i emocionalno stanje, ali i osećaj svrhe i ispunjenosti. Sama reč ,,ikigai“ u bukvalnom prevodu znači ,,razlog postojanja“.

Prema istraživanju japanskog psihologa Michika Kumana, ikigai proizilazi iz posvećenosti aktivnostima u kojima uživamo i zahvaljujući kojima postižemo osećaj ispunjenosti i dostignuća. Te aktivnosti nam nisu nametnute, njih preduzimamo svojom voljom, jer predstavljaju našu strast.

Kako da ikigai implementirate u svakodnevni život:

– Razmislite o tome šta vas usrećuje.
– Pronađite svrhu u svom životu.
– Praktikujte aktivnosti u kojima uživate, koje vas motivišu i nadahnjuju, a istovremeno pozitivno doprinose vašem okruženju.

2. Wabi-Sabi

Wabi-Sabi je japanski koncept blagostanja koji se prvenstveno odnosi se na estetsku filozofiju primenjenu na objekte, koja aludira na to da se lepota krije u nesavršenostima. Ova filozofija otvoreno prihvata prolaznost vremena i postojanja – kako ljudskog, tako i materijalnog.

Kako da ovu filozofiju prenesete u svakodnevni život:

– Uživajte u sadašnjem trenutku. Odvojite nekoliko minuta svakog dana da biste se fokusirali na disanje, telesne senzacije i emocije. Praksa svesnosti uči nas kako da budemo prisutni.
– Prihvatite svoju jedinstvenu priču. Razmislite o putu koji ste prešli, o svim svojim usponima i padovima, te obratite pažnju na trenutke radosti, učenja i transformacije (i spoljašnje i unutrašnje) koje ste iskusili tokom vremena.
– Učite iz loših iskustava. Kada stvari ne idu onako kako očekujete, razmislite o tome šta iz njih možete naučiti.
– Pronađite lepotu u jednostavnosti. Redefinišite pojam lepote, potrudite se da proširte svoje vidike, te da u fokus stavite elemente koji u vama bude osećaj radosti i poštovanja.

3. Oubaitori

Oubaitori predstavlja japanski koncept blagostanja, koji se zasniva na veoma interesantnim uverenjima. Naime, njegova filozofija potiče od kanži (japanskih slovnih znakova) za četiri stabla koja cvetaju u proleće: trešnja, šljiva, kajsija i breskva. Svaki cvet ovog drveća cveta u svoje vreme, što je podsetnik da se svako od nas nalazi na svom, jedinstvenom putu kroz život.

Dakle, oubaitori koncept nas uči da se ne poredimo sa drugima, nego da se, umesto toga, fokusiramo na sopstveni rast i razvoj. Prema ovoj filozofiji nema potrebe da žurimo da bismo stigli gde mislimo da treba da budemo.

Kako da oubaitori postane deo vašeg svakodnevnog života:

– Ne poredite se sa drugima.
– Prihvatite da svaka osoba ima svoj jedinstveni životni put, koji se razlikuje od vašeg.
– Fokusirajte se na svoj napredak i nemojte ga meriti sa napretkom drugih

Glas javnosti T05S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR