Glas Javnosti

ODLAZAK MODNE IKONE VIVIJEN VESTVUD: Toliko je zabavljala kraljicu Elizabetu da joj je dala počasnu titulu

Život
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Slavna modna dizajnerka Vivijen Vestvud preminula je u 81. godini, a priča o njenom uspehu i kreacijama koje će je nadživeti je zaista inspirativna.

Vivijen Izabel Svajer rođena je 8. aprila 1941. u selu Tintvisl, kao najstarija od troje dece. Školovala se u Glosopu pre nego što se sa svojom porodicom preselila u severni London.

Modna dizajnerka proslavila se na modnoj sceni 1970-ih, svojim androginim dizajnom, majicama sa sloganima i nepoštovanjem prema establišmentu.

Kada je 1992. dobila nagradu OBE, Vestvud je nosila savršeno skrojeno odelo sa sivim šeširom u istom stilu, ali bez gaćica ispod.

Kasnije je rekla: "Upoznala sam čoveka koji je radio s kraljicom i rekao je da ju je to prilično zabavljalo."

Vestvud je odgovorna za neke od najpoznatijih modnih dizajna, a poslednjih godina proslavile su je venčanice, poput one koju je nosila Keri Bredšo u filmu "Seks i grad" iz 2008. godine.

Vestvud se takođe proslavila kao aktivistkinja, organizujući javne govore kako bi podigla svest o ciljevima koji su joj bliski srcu, uključujući klimatske promene i Džulijana Asanža. Zbog svog je rada od kraljice Elizabete dobila vitešku titulu dame.

Podsetimo, BBC je juče preneo da je modna kuća Vivijen Vestvud objavila na Tviteru da je kreatorka preminula "mirno i okružena članovima porodice" u Klapamu, južnom delu Londona.

Vestvud je postala poznata 70-ih godina prošlog veka zahvaljujući njenom kontroverznom pank i "nju vejv" stilom, te je tokom karijere odevala najveća imena u svetu mode.

Njen suprug i kreativni partner Andreas Krontahler izjavio je da će nastaviti "da voli Vivijen svim srcem".

"Ona je radila do kraja i ostavila mi je puno stvari sa kojima mogu da nastavim dalje sa radom", naveo je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR