Glas Javnosti

OVO JE JAKO VAŽNO DA ZNATE! DETE JE DETE: Kakve sve odlike imaju natprosečno inteligentna deca?

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, dva do pet odsto dece je natprosečno inteligentno. Jedini relevantan kriterijum koji pokazuje da li dete ima visoke sposobnosti jeste koeficijent inteligencije i to u slučajevima kada je on viši od 130.

Natprosečno inteligentna deca su najčešće od malena veoma znatiželjna i muzikalna, imaju smisla za humor i veoma rano nauče da čitaju – prenosi decjisajt.rs

S druge strane, mogu da budu emotivno osetljivija u odnosu na drugu decu, pa se često osećaju kako ih okolina ne razume. Mnogi od njih tokom odrastanja pate od anksioznosti, strahova i manjka samopouzdanja.

Roditelji moraju da prepoznaju emotivne potrebe svog deteta, njihova podrška je jako bitna kao I to da roditelji moraju da motivišu svoju decu. Važna je saradnja roditelja i nastavnika kako bi dete usmeravali u pravcu njegovih potreba i interesovanja. Ova deca su nepresušan izvor pitanja i potpitanja, što nekad može da bude izuzetno naporno. Deca sa natprosečnim kapacitetima često ne poštuju norme i autoritete, gube interesovanja za aktivnosti koje zahtevaju punu pažnju, monotone i rutinske obaveze kao što su pranje zuba, oblačenje, sređivanje sobe.

Natprosečno inteligentna deca, ne briljiraju u svemu i nemaju sjajne ocene iz svih predmeta.
Zato ona treba više da se posvete onim oblastima i naukama koje ih zanimaju. Ukoliko se pred njih postave preveliki zahtevi i očekivanja samo zato što imaju visok IQ, mogu da postanu veoma frustrirani.

Objasnite im da je u redu da greše i da uče iz grešaka, kao i sva druga deca. Jer oni zaista i jesu deca.

BONUS VIDEO: SVETLANA ĐOKOĆ EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: IZ CENE GORE NESTALO 3,5 TONE KOKAINA

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR