Glas Javnosti

O MRŠAVLJENJU SVI PRIČAJU A NIKO VAM NEĆE REĆI DETALJE: Šta je to MEDITERANSKA keto dijeta

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ukoliko vam kod jedne dijete odgovara jedno, a kod druge drugo, postoji rešenje - mediteranska keto dijeta.

Ovaj plan ishrane je kombinacija obe dijete, fokusirajući se na ishranu bogatu zdravim mastima i proteinima, sa nižim ukupnim unosom ugljenih hidrata.

Mediteranska dijeta

Mediteranska ishrana se sastoji od hrane koju obično jedu ljudi koji žive u blizini Sredozemnog mora u zemljama poput Italije, Španije i Grčke. Dijeta stavlja naglasak na integralne žitarice, pasulj, orašaste plodove, mahunarke, voće, povrće i maslinovo ulje, ostavljajući prostor za ribu i morske plodove nekoliko puta nedeljno. Jaja, sir i jogurt se preporučuju u umerenim količinama, a crveno meso i slatkiši su ograničeni.

Keto dijeta

Keto dijeta je plan ishrane sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata. Za razliku od mediteranske dijete, uspeh keto dijete u velikoj meri zavisi od brojanja kalorija. Ugljeni hidrati su ograničeni na oko 5 do 10% kalorija, dok 75% kalorija treba da dolazi iz masti. Proteini čine ostatak plana, sa 10 do 20% kalorija.

Pošto su ugljeni hidrati toliko ograničeni u keto dijeti, to obično znači eliminisanje većine namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Iako eliminišete mnoge opcije sa visokim sadržajem ugljenih hidrata kao što su pasulj, voće, mahunarke, skrobno povrće, žitarice i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, slobodni ste da konzumirate širok izbor namirnica sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao što su meso, živina, morski plodovi, jaja, sir, orasi, ulja, puter i neke punomasne mlečne proizvode, piše Mind Body Green.

Mediteranska keto dijeta

Mediteranska keto dijeta kombinuje aspekte oba plana ishrane, nudeći jedinstveno zajedničko rešenje. Zadržava hranu bogatu proteinima i zdravom masnoćom mediteranske dijete sa povrćem bez skroba, ali bez hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata kao što su mahunarke, voće, pasulj i integralne žitarice.

Maslinovo ulje i masna riba su osnova mediteranske keto dijete. Ove namirnice obezbeđuju ogromnu dozu mononezasićenih masti i omega-3 masnih kiselina, koje promovišu zdravlje srca i mozga i pružaju antiinflamatorna svojstva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR