Opremljenost, mirisi i sređenost kuhinje može da “kaže” puno toga o osobi koja u toj kuhinji sprema jela. Imajte u vidu sledeći spisak najvažnijeg i najkorisnijeg pribora koji bi trebalo da bude deo svakog kuhinjskog arsenala.
1. Najvažnija kuhinjska oprema su svakako kuhinjski noževi
Veliki kuvarski nož, mali nož za ljušćenje i reckasti nož za hleb – ova tri noža biće vam sasvim dovoljna za svakodnevne kulinarske zadatke, naravno, uz kvalitetnu dasku za sečenje. Kako bi vam noževi trajali godinama, pored toga što je izuzetno bitno da su kvalitetni, važno je da se pridržavate pravila koja se tiču njihovog ispravnog održavanja. Perite ih uvek ručno, redovno ih oštrite i držite na odgovarajućem mestu u kuhinji.
Kuhinjsko rende
Ovo je neophodan kuhinjski pribor koji vam omogućava brzo rendanje i usitnjavanje manje količine namirnica (bez ceđenja i mlevenja), poput tvrdog sira, šargarepe, komada đumbira, kore limuna i sl.
Digitalna vaga
Za pripremu određenih jela izuzetno je važna tačnost u odmeravanju određenih sastojaka, iz tog razloga digitalne vage su neizostavni kuhinjski uređaj. Jednostavno, lako i brzo se koriste, bilo da se radi o merenju tečnih ili suvih sastojaka.
Tučak i avan
Ovo su izuzetno korisni delovi kuhinjske opreme, posebno ako ste ljubitelj sveže samlevenog začinskog bilja. Namenjeni za njihovo mlevljenje i mrvljenje, oslobađaju im ukus ne pretvarajući ih pritom potpuno u prah, u čemu je njihova velika prednost u odnosu na najrazličitije savremene kuhinjske mašine i mlinove za mlevenje začina i bilja.
Multipraktik
Izuzetno zgodan aparat jer olakšava i skraćuje vreme pripreme jela, a poznato je da nam najviše vremena u kuhinji oduzima upravo seckanje (kupusa, celera, luka…) i rendanje, pogotovo ako se radi o većoj količini namirnica.
Set šerpi i tiganja različite veličine
Set šerpi je jedna od onih stavki koje svaka kuhinja treba da ima, a broj ovih posuda i njihova veličina najviše zavisi od jela koje spremate, kućnog budžeta i ličnih preferencija. Pored toga, set tiganja spada u deo posuđa koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima.