Glas Javnosti

KRALJ JE NJU IZABRAO, A DA PRSTOM NIJE MRDNULA: Skidao joj je zvezde s neba, a onda je postala NAJMLAĐA KRALJICA NA SVETU

Život
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Jordanska kraljica Ranija važi za jednu od najpoznatijih žena u arapskom svetu. Aktivno se bori za ženska prava, koja uključuju ekonomsku nezavisnost, poštovanje, donošenje odluka i mnoge druge stvari koje su ženama u arapskom svetu onemogućene.

Osim što je aktivna i poznata na političkoj sceni, Ranija neretko privlači pažnju svojim neprevaziđenim modnim stilom, poput šejhe Moze bint Naser.

Nedavno je sa svojim suprugom, kraljem Abdulahom II proslavila 29 godina braka, dok se ljubav između njih desila na prvi pogled.
Uvijek skockana: Jordanska kraljica stajlingom za 50. rođendan poslala  snažnu poruku - tportal

Ljubav na prvi pogled

Budući da je Ranija bila veoma bliska sa Abdulahovom sestrom, princezom Ajšom, par se upravo preko nje i upoznao. Naime, sreli su se 1993. godine, na večeri koju je organizovala Ajša i odmah su osetili varnice.

Jordanski kralj je u svojoj knjizi "Our Last Chance" opisao kako je izgledao ovaj trenutak - priznao je da je bio očaran njenom lepotom čim ju je ugledao.

"Kad sam je pogledao, pomislio sam u sebi: "Kako lepa dama". Imala je 22 godine i nije provela mnogo vremena u Jordanu, jer je odrasla u Kuvajtu i preselila se u Jordan tokom Zalivskog rata", napisao je on.

Međutim, nakon što joj je Abdulah poslao kutiju najfinije belgijske čokolade, Ranija je popustila i prihvatila njegov poziv na večeru; a on se potrudio i sam pripremio obrok! Abdulah je radio sve da osvoji Raniju - vodio ju je na vožnje motorom po pustinji, skijanje na vodi, let helikopterom. Njihovi prijatelji ispričali su da je navodno Abdulah izvukao Raniju iz njene školjke, a da je ona ukrotila njegovu divlju prirodu.

"Stvari su se razvile i počeli smo sve više da razgovaramo i izlazimo zajedno. Pozvao sam je 30. januara Raniju na večeru povodom mog rođendana, a moj otac je sedeo pored mene i bio je zadivljen njenom lepotom i inteligencijom. Pozvao me je iste noći i pitao: "Kada želiš da upoznam njene roditelje"? Odveo sam Raniju na jedno od najlepših mesta - planinu na periferija Amana Tal Al-Ruman. Izašli smo iz automobila, a ja sam joj rekao da naša veza ide u dobrom smeru i da je brak dobra ideja. Nasmejao sam se, a ona je ćutala. Tišinu sam shvatio kao da. Posetili smo njene roditelje posle dve nedelje i dobili njihovo odobrenje za brak", napisao je kralj u svoj knjizi.

Venčanje i početak zajedničkog života

U junu 1993. godine izgovorili su sudbonosno "da" uz tradicionalnu muslimansku ceremoniju. Ranijom je najviše bila impresionirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na venčanju izgovorila: "Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita".

"On je imao neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Šta reći, ostalo je istorija. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi", rekla je Ranija u jednom intervjuu.

Dolazak na presto

Zanimljivo je da princ Abdulah nije trebalo da postane kralj jer je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Huseina. Njegov stariji brat princ Hasan, godinama je nosio titulu jordanskog prestolonaslednika.

Međutim, kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji neočekivano doneo odluku da proglasi svog sina jedinim pravim naslednikom na tronu. Nakon smrti ktalja Huseina 7. februara 1999. godine, Abdulah je došao na presto i dobio je titulu novog jordanskog kralja. Šest nedelja kasnije i njegova supruga Ranija dobila je zvanično titulu kraljice, dok je sa 28 godina dobila titulu najmlađe kraljice na svetu.

"Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću da mu služim najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum" , izjavila je nedavno kada je napunila 50 godina.

Kruna ljubavi

Par je svoju veliku ljubav krunisao decom. Inače, surpužnici su dobili i četvoro dece - ćerke Iman i Salmu i sinove Huseina i Hašema.
Kraljevska porodica Jordana: Vlast, razdor, ljubavna priča

Inače, ćerka Imam često je u centru pažnje, a mnogi komentarišu da je veliku lepotu nasledila od majke, te da je njena slika i prilika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR