Glas Javnosti

KOLIKO NAJDUŽE MOŽEMO ŽIVETI? Evo šta kaže NAUKA, a kako ŽIVOT demantuje

Život
Autor: Glas javnosti

Koliko dugo biste voleli da živite? Objavljeni su prvi rezultati istraživanja o gornjoj granici životnog veka ljudi.

Istražujući podatke oko 75.000 Holanđana čije su godine tačno zabeležene u trenutku smrti, statističari sa univerziteta „Tilburg“ i „Erazmus Roterdam“ utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog veka žena na 115,7 godina. Kod muškaraca je životni vek nešto kraći - 114.1 godina.

To su uzorci iz podataka koji obuhvataju poslednjih 30 godina, rekao je profesor Džon Ajnmajl, jedan od trojice naučnika koji su radili na studiji.

„Naravno, prosečni životni vek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promenila“, pojasnio je Ajnmajl, preneo je „Indeks“.


Ovde se ne radi o očekivanom životnom veku, nego o životnom veku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može da živi ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom izvedenom u Americi, gde su istraživači otkrili sličan raspon životnog veka.

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vek osobe uglavnom u njenim devedesetim i malo je verovatno da će se ikada povećati iznad 115. Ali, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživeli 95. u Holandiji u poslednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živela doživela je čak 122 godine, prenosi Sputnjik. Žan-Luiz Kalment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u „Ginisovu knjigu rekorda“ kao osoba koja je najduže živela.

Ajnmajl je rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mesec dana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR