Glas Javnosti

Koliko često treba da se tuširamo ukoliko želimo da održimo zdravlje kože, higijenu i životnu sredinu?

Život
Autor: Glas javnosti

Dermatolozi smatraju da je u većini slučajeva svakodnevno kupanje i tretiranje naše kože hemijom nepotrebno - ali koji je to idealni odnos koji nam može pomoći da sačuvamo naše zdravlje i higijenu, ali i životnu sredinu?

Ogovora na ovo jednostavno pitanje da li je svakodnevno kupanje štetno po ljudsko zdravlje ali i po okolinu nema, pojedini dermatolozi tvrde da je nepotrebno rasipanje vode u vremenima ekonomske i energetske krize, nepotreban trošak ukoliko se poštuju određeni higijenski propisi.


 Prema zvaničnim podacima tokom tuširanja svako od nas u proseku potroši oko 57 litara vode, stoga se postavlja pitanje da li je potrebno svakodnevno trošiti ovoliku količinu? Dermatolog Mari Žordan tvrdi da nije neophodno upravo iz razloga što je koža organ koji je prekriven zaštitnim slojem, a čija uloga je da nas odbrani od zaraznih bolesti i prljavštine, ali i da spreči dehidrataciju: "Koža je ekosistem kao i svaki drugi, zbog čega je važno očuvati njenu ravnotežu.", kako prenosi Hina. 

Još od otkića Luisa Pastera, razvio se strah od virusa i bakterija zbog čega se neki ljudi kupaju i po nekoliko puta na dan. Međutim, prema mišljenju dermatologa i venerologa Lorens Neter, oni ovim samo povećavaju šanse da poremete balans lipida koji čuvaju našu kožu - što se posebno odnosi na preteranu upotrebu hemijskih preparata.

"Ako naviknemo da se tuširamo na svaka dva ili tri dana, neće biti problema, osim ako nismo osoba koja se mnogo znoji i pri tome je i sportista", objašnjava ona i dodaje da bi takva praksa bila idealna ukoliko želimo da pomirimo higijenu, zdravu kožu i manju potrošnju energije. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR