Glas Javnosti

KINA je prevezla  PRVU POSADU ASTRONAUTA do svoje SVEMIRSKE STANICE

Život
Autor: Glas javnosti

Kina je danas uspešno prevezla tročlanu posadu do svoje novoizgrađene svemirske stanice, gde će provesti naredna tri meseca. Bilo je to lansiranje prve kineske svemirske letelice sa ljudskom posadom u skoro pet godina.

Svemirska letelica Šenžou 12 (Shenzhou 12) poletela je u 9:22 po lokalnom vremenu (3:22 noćas po srednjeevropskom vremenu -CEST) sa svemirske luke Jiu-chuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine i oko šest sati kasnije pristala je u osnovni modul kineske svemirske stanice pod nazivom Tchien-che, što bi u prevodu značilo ,,Nebeska harmonija”.

 Kina je svoju “Nebesku harmoniju” lansirala u orbitu oko Zemlje krajem aprila ove godine. Prošlog meseca je na ovu kinesku svemirsku stanicu, koja je još u procesu izgradnje, kineski teretni brod prevozio zalihe goriva, hrane i opreme. Rojters izveštava da je za završetak svemirske stanice, koji je planiran za iduću godinu, potrebno ukupno jedanaest misija, od kojih su četiri sa posadom.

Posadu, koju predvodi 56-godišnji Nie Khaisheng, čine još  i 45-godišnji Chang Chung-po i 54-godišnji Liu Po-ming, koji su već ranije učestvovali u istorijskoj misiji prvog kineskog svemirskog lansiranja 2008. godine.

“Nebeska harmonija” će biti završena iduće godine

Astronauti će na ovoj svemirskoj stanici raditi tri meseca, što je najduži boravak u niskoj orbiti koji su Kinezi ikada imali. Ovaj svemirski multimodal, nalaziće se na udaljenosti od Zemlje između 340 i  maksimalnih 450 kilometara. Tchien-che predstavlja samo jezgro ove svemirske stanice i dugačko je 16,6 metara, a široko 4,2 metra. Namenjeno je da pruža snagu i pogon, a sadrži i tehnologiju koja omogućava da se u stanici živi,  što je neophodno za boravak astronauta.

Izgradnja ovog giganta, koji će težiti 66 tona, trebalo bi da bude završena 2022. godine. Planirano je da ova svemirska stanica bude u funkciji bar jednu deceniju.

Peking planira da pošalje najmanje 10 sličnih letelica, koje će dopremiti svu dodatnu opremu u orbitu pre nego što se cela svemirska stanica završi sledeće godine.

Za to vreme astronauti će se popeti u svemir, sprovesti razne naučne eksperimente, testirati tehnologiju kojom je opremljena stanica I pripremiti je za povezivanje sa dva laboratorijska modula sledeće godine. Pratiće se, takođe, I zdravstveno stanje astronaut, koji će biti sa Zemlje nadgledani, kako tako dugi boravak u svemiru podnose I fizički I mentalno. Očekuje se da će još jedna svemirska misija sa ljudskom posadom trajati šest meseci, pišu svetski mediji.

Po završetku, kineska svemirska stanica treba da bude slične veličine kao bivša sovjetska, a kasnije ruska stanica Mir. Njegova masa biće oko petine mase Međunarodne svemirske stanice (ISS), projekta iz kojeg su Sjedinjene Američke Države izuzele Kinu, zbog  čega je ova zemlja bila prinuđena da sama pokrene svoj svemirski program.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR