Glas Javnosti

Kako se rešiti nervoze?

Život
Autor: Glas javnosti

Postoje dani kada ste nervozni – i izgleda kao da ništa to ne može promeniti. Sve obaveze koje ste odlagali su vas stigle i dan jednostavno nije onakav kakav želite da bude.

U tome vam nervoza sigurno neće pomoći, nego baš suprotno. Ali kako da se rešite nervoze i hladne glave nastavite dalje?

Postoje jednostavni načini da se oslobodite osećaja nervoze i gubitka kontrole nad svojim životom:

Dišite

Iako mislite da je ovo bespotreban savet, jer vi uvek dišete – to vas održava živim, obratite pažnju na disanje kada ste nervozni. Da li vam je dah kraći i isprekidan? Da li dišete plitko?

Probajte da promenite to – i udahnite nekoliko puta duboko i nastavite da dišete normalno. Već tada ćete se osećati bolje, smirenije, a mozak će konačno, posle nekog vremena, dobiti zaista onoliko kiseonika koliko mu je potrebno da bi normalno funkcionisao – a to je upravo ono što vam treba.

Smejte se

Nervozni ste i sigurno vam se ne smeje, ali to je upravo ono što vam je potrebno. Ne kaže se džaba da je smeh jedan od najboljih lekova, ako ni za šta drugo onda barem za nervozu.

Naravno, ne možete odjednom ničin izazvano da počnete da se smejete, ali i za to postoji rešenje. Pronađite smešne video klipove na internetu ili jednostavo gledajte klipove malih životinja (maca, kuca, zečeva ili beba) i to je ono što će učiniti da se osećate mnogo bolje.

Na ovaj način aktiviraće se impulsi koji će vam smiriti, a endorfin – hormon sreće će početi polako da se luči i vi ćete umesto nervoze osećati sreću.

Gledajte širu sliku

U trenucima kada vam se čini da gubite tlo pod nogama i kontrolu nad svojim životom – setite se da zastanete na trenutak i pogledate širu sliku. Taj osećaj vas je obuzeo u jednom trenutku koji ne čini vaš ceo život.

Prisetite se kako ste došli do onoga gde ste u tom trenutku, prisetite se svih svojih velikih uspeha, ali pogledajte i u budućnost – čemu stremite i šta vam je cilj. Na ovaj način misli ćete preusmeriti sa trenutne nervoze na budući osećaj zadovoljstva i uspeha.

Uostalom – sve će proći, pa i taj trenutak ili dan kada jednostavno ništa nije bilo onako kako ste vi želeli, ali to nije kraj. Možda ste i izgubili bitku, ali nikako i rat prenosi edukacija.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR