Glas Javnosti

Kako mesečeva udaljenost utiče na dužinu dana na Zemlji

Život
Autor: Glas javnosti

Naučnici koriste astrohronologiju, koja povezuje astronomske teorije s geološkim posmatranjima, da bi bolje razumeli ovaj fenomen.

Istraživanja pokazuju da se Mesec postepeno udaljava od Zemlje, proces koji traje već 2,5 milijarde godina.
Ova dinamika ima značajne posledice na dužinu dana na našoj planeti, kao i na globalnu klimu i morske plime i oseke.
Naučnici koriste astrohronologiju, koja povezuje astronomske teorije s geološkim posmatranjima, da bi bolje razumeli ovaj fenomen.

Trenutno se Mesec udaljava brzinom od 3,82 centimetra godišnje, što će u konačnici dovesti do toga da dan na Zemlji traje 25 sati, ali tek za oko 200 miliona godina.
Ovaj proces usporava rotaciju Zemlje, slično klizaču na ledu koji usporava kada izbacuje ruke. Naučnici su uspeli da rekonstruišu kako je izgledao solarni sistem pre oko 1,5 milijardi godina, kada je Mesec bio bliži Zemlji, što je imalo veći uticaj na njeno rotiranje. Tada je dan na Zemlji trajao samo 18 sati.


Udaljavanje Meseca od Zemlje takođe utiče na klimatske cikluse, kao što su Milankovićevi ciklusi, koji imaju veliki uticaj na Zemljinu klimu i ekosisteme.
Ovi ciklusi su povezani s orijentacijom Zemljine ose i eliptičnošću njene orbite, što utiče na raspodelu sunčeve svetlosti na Zemlji kroz duge vremenske periode.

Iako se Mesec postepeno udaljava, neće napustiti Zemljinu orbitu. Umesto toga, očekuje se da će Mesec i Zemlja na kraju postići ravnotežu, čime će se zaustaviti dalje udaljavanje.
Promene koje ovo udaljavanje donosi su sporog karaktera i neće imati neposredan uticaj na našu planetu u skorijoj budućnosti.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR