Glas Javnosti

Kako do posla u IT sektoru ako ste iz non-tech branše?

Život
Autor: Glas javnosti

Koliko puta ste poželeli da radite u uspešnoj i perspektivnoj IT kompaniji, ali ste odustali jer niste kvalifikovani za inženjera, developera, programera?

Mnogi se "povuku" pred tim izazovom, misleći da ne pripadaju IT eko sistemu. Ipak, na najvećoj regionalnoj konferenciji o inovacijama - SPLET Tech, sagledane su stvari iz drugačije perspektive.
Naime, u MTS Dvorani je, sa početkom u 10 časova, "led probio" panel "Kako do posla u IT-ju?", gde je fokus bio upravo na talentima koji dolaze iz non-tech industrija, prenosi portal Ekapija.

Suština pomenutog panela jeste da nijedna uspešna IT kompanija ne može da se zasniva samo na IT ulogama.
Drugim rečima, kako je konstatovano na panelu, "startap treba posmatrati kao svaku drugu kompaniju, a ne isključivo kao podvig dva mlada momka-programera, koji kreiraju u garaži ili podrumu svoje kuće".
Tu dolazimo do još jedne bitne instance, a to je da treba srušiti mit da IT startap pokreću samo muškarci. Kako je rečeno, 20% žena su osnivači startapa, i sve je više programerki, kako u svetu, tako i kod nas.
Osim toga, sama industrija je sve primamljivija ljudima koji ne pripadaju IT svetu po svom profesionalnom opredeljenju. Zašto? Upravo zbog šansi koje nudi, dobrih uslova, plata, usavršavanja.
Lani je izvoz domaćeg IT-ja iznosio čak 1,5 mlrd USD, a za ovu godinu su prognoze da će dostići 2 mlrd USD.

Zaključak je da ne morate biti programer da biste radili u IT firmi. Svakom uspešnom timu su potrebni i pravnici, i ekonomisti, i kreativci, marketinški stručnjaci koji će plasirati ideje, ljudi zaduženi za PR kompanije, administraciju, organizaciju.
- Raditi u IT kompaniji ne znači samo pisati kodove - istakla je Ljuba Ivanović, jedan od predavača.
I naposletku, da li ste znali da gotovo dve trećine osnivača startapa dolazi iz non-tech oblasti? Multidisciplinarnost se neretko pokazuje kao jedan od ključnih faktora uspeha u startapima i IT kompanijama.
Upravo zato je tim projekta "Preduzmi ideju", u saradnji sa Infostud grupom, kreirao vodič "Kako do posla u IT-u?", namenjen onima koji svoja znanja i veštine žele da prenesu u ovu industriju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR