Glas Javnosti

KAKO DA TEMELJNO OPERETE VEŠ, uklonite tragove znoja, fleke i bakterije

Život
Autor: Glas javnosti

Sigurno vam se desilo da i posle pranja, veš ne deluje čisto, a fleke su ostale, pa i one od znoja. Evo kako možete rešiti problem.

Znoj je proizvod lučenja znojnih žlezda i sastoji se od vode, uree, soli, masti, ugljenih hidrata i minerala. Sam znoj nema intenzivan miris. Samo prisustvo bakterija izaziva njeno raspadanje i čini miris jakim i neprijatnim.

Lekari upozoravaju da miris znoja može da ukazuje na sistemske bolesti kao što su hipertireoza, problemi sa bubrezima, hormonalni poremećaji.

Najčešće, međutim, nailazimo na prvi slučaj, odnosno na „običan” neprijatan miris. Većina ljudi koristi opšte dostupna sredstva u obliku dezodoransa ili antiperspiranata, koji značajno smanjuju intenzitet neprijatnih mirisa, ali ih ne eliminišu u potpunosti.

Dezodoransi samo maskiraju miris znoja, dok antiperspiranti smanjuju znojenje samo nekoliko sati. Često se dešava da dva sata posle kupanja i nošenja čiste košulje osetimo miris znoja. To može biti i zato što, uprkos pranju, neprijatan miris nije u potpunosti uklonjen sa odeće.

Razlog što miris ostaje na našim bluzama ili majicama su bakterije koje su preživele na odeći nakon znojenja i nisu potpuno uklonjene tokom pranja. Vlaga omogućava bakterijama da se „reaktiviraju“ – toplo i vlažno okruženje je idealno za njihov rast.

Pranje na visokoj temperaturi je najefikasniji i najlakši način za uklanjanje bakterija sa odeće. Nažalost, ne može se sva odeća podvrgnuti takvom tretmanu, a da se istovremeno ne uništi. Na visokim temperaturama mogu se prati samo beli predmeti od pamuka ili lana. Odeća sa dodatkom plastike i vune može biti deformisana, a odeća u boji izbledeti.

Ako ne možemo da peremo prljavu odeću na visokim temperaturama, alternativa je peglanje. Šarena pamučna majica ne može da se pere u mašini za veš na 60 stepeni, ali je potpuno bezbedna za peglanje.

Hlor i kalijum permanganat su takođe efikasne metode za lečenje bakterija.

Rastvori hlora su dostupni u apotekama, kao i kalijum permanganat koji možemo koristiti za obojene predmete. Pre pranja potopite znojavu odeću u vodu sa dodatkom hlora ili kalijum permanganata.

Sirće je takođe efikasno sredstvo za uklanjanje tragova znoja sa odeće. Osetljiva mesta dovoljno je poprskati vinskim sirćetom i ostaviti da odstoji, pa oprati. Vinsko sirće će dodatno izbeliti žute mrlje koje je ostavio znoj. Možda se plašite da će, kada se nanese na obojenu odeću, promeniti boju.  Ovo je pogrešno, jer se sirće koristi u farbanju za popravljanje boja.

Soda bikarbona je takođe efikasan kućni lek. Soda bikarbona pomaže u regulisanju pH vode i uklanja bakterije. Koristimo je za bele i delikatne predmete (najlon, rajon), dodajući pola čaše sode bikarbone u veš.

Kada se borimo protiv bakterija na znojnoj odeći, moramo zapamtiti da ih ne držimo u korpi za veš nekoliko dana, jer stvaramo idealne uslove za razmnožavanje mikroba.

Ako nemamo mogućnost da odmah operemo odeću, bar je ostavite da se suši na provetrenom mestu, savetuje Krstarica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR