Glas Javnosti

Jeziva priča hrabrog dečaka: Sa 10 godina ostao bez noge zbog granate

Život
Autor: Glas javnosti

Granata je pala blizu dece. Saško i Alina su oboje ozbiljno povređeni.

Lekari iz Kijeva ispričali su veoma potresnu priču o jedanaestogodišnjem Sašku iz Harkivske oblasti, koji je izgubio nogu u jednom ruskom napadu.

- Dok je bio u bolnici, imao je nekoliko operacija, stekao nove prijatelje, proslavio svoj 11. rođendan, promenio frizuru i navikao se na novi život sa amputiranom nogom - rekli su lekari.
U januaru 2024. godine, Saško i njegova rođaka Alina išli su u prodavnicu u Malom Burluku, selu u kojem su živeli u Harkivskoj oblasti. U tom trenutku ruske trupe su počele granatiranje. Granata je pala blizu dece. Saško i Alina su oboje ozbiljno povređeni. Lekari su rekli da je Saško držao svoju odsečenu nogu pritisnutu uz telo kako bi zaustavio krvarenje.


Ukrajinski vojnici su ubrzo nakon napada stigli na mesto događaja. Pružili su prvu pomoć deci, stavili poveze na Saškovu nogu i odvezli ih kolima u susret ambulanti kako ne bi gubili vreme. Saško je izgubio nogu, a njegova rođaka je nažalost preminula nakon 10 dana u intenzivnoj nezi.

Saško je prošao kroz mnoge operacije u Harkivu pre nego što je prebačen u Kijev, gde je lečen na odeljenju za ortopediju i traumatologiju. Tamo je prošao kroz hirurške intervencije i rehabilitaciju, kao i kroz seanse sa fizioterapeutom i psihologom.


- Tokom svog boravka u našoj bolnici, dečak se prilagodio svom novom životu, sprijateljio se sa drugom decom, upoznao poznate ljude, išao kod frizera i učestvovao u mnogim aktivnostima. Saško je postao primer izdržljivosti, optimizma i hrabrosti - rekli su lekari.

- Tim je bio oduševljen što je upoznao tako sjajno i iskreno dete koje, uprkos svemu što je prošlo, inspiriše i donosi radost drugima. Ponosni smo na Saška! - istakli su lekari.
Saško je sada u Lavovu, gde je dobio protezu, ali sanja o povratku kući.


Glas javnosti/T02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR