Glas Javnosti

ISTRAŽIVANJE: Godine u kojima devojčice postaju fokusirane na izgled

Život
Autor: Glas javnosti

Većina devojčica razume kulturološka očekivanja da budu lepa pre nego što nauče da čitaju ili pišu.

Istraživači su intervjuisali 170 dece između tri i pet godina kako bi otkrili u kom uzrastu deca počinju da brinu o svom ličnom izgledu. Studija je pokazala da devojčice predškolskog uzrasta pridaju veliki značaj izgledu i lepoti, dok dečaci istog uzrasta to ne rade.

„Devojčice su rekle da moraju da budu lepe i da je važno izgledati lepo“, rekla je glavni autor studije, Mej Ling Halim za „HuffPost“.


Kada im je predstavljen izbor odeće i zanimanje, devojčice su birale otmenije komade i zanimanja povezana sa izgledom, kao što je modeling. Ovo je u skladu sa drugom studijom koja je otkrila da devojčice naginju igračkama koje se fokusiraju na izgled.

„Volim princeze jer su lepe“, izjava je jedne od intervjuisanih devojčica.

Umesto toga, omiljene igračke dečaka su one u obliku likova iz akcionih animiranih filmova, kao što je Spajdermen.

Iako je utvrđeno da preokupacija izgledom počinje ranije i jača je kod devojčica, dosadašnja istraživanja su pokazala da skoro polovina dečaka školskog uzrasta nije zadovoljna svojim telom.


„Ako je dete već utonulo u ove rodne stereotipe i telesne dismorfne ideale do svoje pete godine, zamislite samo šta će misliti do petnaeste godine“, upozorila je Halim.

Vrtićki uzrast je posebno kritičan, jer tada deca počinju da se snažno identifikuju sa svojim polom i imaju tendenciju da „formiraju rodne stereotipe na osnovu informacija koje su im dostupne“, dodala je ona.

Pošto deca uče da se devojčice definišu po tome kako izgledaju, a dečaci po onome što rade, potrebno je da promenimo informacije koje im šaljemo“, naglasila je Halim.


Glas javnosti/ N01S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR