Glas Javnosti

Eksplozija na mesecu: Zabeležena teleskopom (VIDEO)

Život
Autor: Glas javnosti

Eksplozije ovog tipa nisu moguće na lunarnoj površini zbog nedostatka kiseonika, ali mogući su manji bljesci kakvi su zaista snimljeni

Video eksplozije nakon udara asteroida u Mesec postao je viralan, po ko zna koji put, i to zahvaljujući profilu Space Landingg na TikToku. U video piše da je „udar asteroida uhvaćen kamerom“, a ispod toga je postavljeno i pitanje: „Šta vi mislite o svemu ovome?“


Na navodnom snimku se vidi kako asteroid udara Mesec, a onda dolazi do eksplozije koja bi mogla da se meri sa nuklearnom eksplozijom, a onda se prikazuju kućni teleskop i laptop koji su navodno to snimili.
Ceo video bio bi impresivan da je stvaran. Ali nije.


Pretragom interneta vidi se da je video podelilo nekoliko ljudi tokom poslednjih nekoliko meseci, a krajnja potraga vodi do Jutjub stranice izvesnog Dijega Sinklera, koji je autor kompjuterski generisanog snimka koji su po potrebi objavljivali i drugi. On ovakve video-snimke deli iz zabave i ne navodi da su istiniti.


- NASA je objavljivala eksplozije nakon udara asteroida na Mesecu, ali ovo je samo manipulacija. Japanski naučnik Daiči Fuđi nedavno je snimio eksplozije nakon udara u Mesec – napisao je Sinkler u komentaru videa.


Japanski naučnik zaista jeste podeli eksplozije, ali one nisu ni nalik ovima koje se vide na TikToku jer bi za ovakvu eksploziju bio potreban kiseonik, a njega na Mesecu nema.


- Mesec nema kiseonik u atmosferi, pa kako onda nešto može da eksplodira? Lunarnim meteorima nije potreban kiseonik ili sagorevanje da bi bili vidljivi. Kada pogode površinu sa toliko kinetičke energije, čak i kliker može da napravi kratere široke nekoliko metara. Bljesak nije posledica sagorevanja, već termalnog sjaja istopljenih stena i isparavanja sa mesta udara – navela je NASA.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR