Glas Javnosti

Dosadio vam je trenutni izgled stana? Kako da okrečite zidove kao pravi moler?

Život
Autor: Glas javnosti

Krečenje je najjednostavniji i najjeftiniji način za drastičnu i relativno brzu transformaciju izgleda prostorija.

Da biste posao uradili sami i da bi rezultat bio sličan onom koji postižu profesionalni moleri, morate da se pridržavate osnovnih pravila.
U nastavku teksta pročitajte savete na šta treba da obratite pažnju ukoliko odlučite da se upustite u ovaj poduhvat.

Pripremite zidove za krečenje

Za početak je važno da zaštitite najlonom podove i nameštaj. Nove boje su postojanije i teško se skidaju kada kapnu tamo gde ne želite.
Da vas kasnije ne bi “bolela glava”, nemojte zaboraviti da obložite krep trakom ivice prekidača, dovrataka i doprozornika.
Takođe, možete pogrešiti ako temeljno ne osmotrite zidove, već pretpostavite da su ravni. Eventualni nedostaci će postati vidljivi tek nakon nanošenja boje, a tada je prekasno za bilo kakve ispravke.Manje nedostatke na površinama (neravnine do 3 mm) možete eliminisati gletovanjem, tj. ravnanjem zidne površine uz pomoć glet hobli i špahtli.

Masa za gletovanje (glet masa)
 priprema se uz pomoć ručnog miskera, mešanjem glet mase i vode. Ukoliko su u pitanju veće neravnine, neophodno je da sloj gleta bude deblji, pa će i masa biti gušća.
Smesu za gletovanje direktno nanesite na čistu i suvu površinu i razvlačite je lopaticom za struganje. Posle nanošenja prvog sloja gleta i nakon njegovog sušenja, pristupa se procesu šmirglanja, koji se obavlja kružnim pokretima. Na taj način ćete se rešiti svih neravnina i izbočina na zidu. Za postizanje profesionalnih rezultata, možete koristiti žirafe za zidove. Tokom rada obavezno nosite masku i zaštitu za sluh. Brusilice za zidove su glasne.

Da biste pokupili prašinu koja nastaje tokom ovog procesa, koristite lepljivu krpu. Možete je nabaviti u farbarama. Kao alternativu možete koristiti lepljivu traku, koju ćete obmotati oko neke letvice. Naravno, zidove možete i jednostavno usisati.
Nakon završetka šmirglanja neophodno je zid opet premazati podlogom kako bi se bolje vezao drugi sloj gleta. Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi. jedina razlika je u tome što je nešto ređi.

Nakon što odradite drugu, ujedno završnu “ruku”gletovanja opet pređite na šmirglanje. Time ćete postići visokokvalitetni glatki finiš na zidu tj. potpuno ravnu površinu bez izbočina i udubljena.


Konačno, u zavisnosti od stanja površine koja se kreči, kao i od završne boje koju ćete koristiti, odlučujete da li ćete upotrebiti prajmer (podlogu).

Saveti za krečenje - detalji koje ne treba zanemariti


Pre nego što se uputite u farbaru, treba da napravite računicu i zaključite koliko vam treba litara, odnosno kantica boje.
S tim u vezi, izmerite širinu i visinu svih zidova i potom te dimenzije pomnožite. Udvostručite brojku ako želite da ih premažete dva puta. Naravno, ne zaboravite na plafon.

Standardno pravilo je da otprilike četiri litre farbe pokrivaju površinu od 37 kvadrata.

Kada odete u radnju, konsultujte se sa prodavcem u vezi sa izborom boja i alata za rad. Biće vam potrebne četke i valjci za krečenje, rešetka ili kada za boju, kanta za mešanje i razređivanje boje, merdevine i traka za zaštitu piše ambijenti.rs.

Imajte na umu: jeftiniji alat je obično lošijeg kvaliteta. Tako će, na primer, jeftine četke najčešće ostaviti tragove i dlake na zidu. Ako uložite malo više novca, ravnomernije ćete naneti boju, uštedećete vreme i rezultat će biti bolji. Takođe, važno je da dobro promešate boju pre upotrebe. Ukoliko imate nekoliko kantica iste nijanse, preporučujemo vam da ih pomešate pre bojenja.

Nemojte da mešate boje različitih proizvođača jer možda nisu kompatibilne. Proizvod obavezno razredite prema uputstvu na ambalaži. U slučaju da preterate, rezultat će biti slaba pokrivna moć i “šarenilo” na površini.

Ukoliko krečite plafon, počnite od njega. Premažite ga, sačekajte da se dobro osuši i potom ga ponovo premažite bojom. Nakon plafona, pređite na zidove. Krečite ih po istom principu kao i plafon.


Korišćenje valjka će vam omogućiti da brže pređete preko površina. Pritom, važno je krečiti od plafona ka podu. Da biste izbegli tragove, valjak pokrećite u obliku slova W. Obično će nakon nanošenja prvog sloja zid izgledati šareno, ali ne brinite. Nakon sušenja nanesite drugi sloj i boja će postati ujednačena.

Nadamo se da vam je ovaj tekst otklonio nedoumice koje ste imali u vezi sa samostalnim krečenjem vašeg doma. Da bi posao bio urađen kvalitetno, za krečenje oko 50 kvadrata je i profesionalnim molerima potrebno bar dva do tri dana. Najbitnije je da dobro pripremite površinu, kupite adekvatnu boju i kvalitetan molerski alat. Adaptacija stana predstavlja veliki posao, ali kada završite radove, osećaj zadovoljstva će biti neprocenjiv.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR