Glas Javnosti

DA LI SE SLAŽETE SA OVIM SITUACIJAMA? Kada bi poslodavci trebalo da tolerišu bes na radnom mestu?

Život
Autor: Glas javnosti

Svađa, povišen ton, teške reči – manifestacije su besa koje poslodavci uglavnom ne tolerišu na radnom mestu. Ali, postoje situacije kad je bes ne samo opravdan, nego i koristan, tvrde naučnici sa Univerziteta u Liverpulu.

Reč je o moralnom besu čija je osnova karakteristika da je motivisan željom da se brane druga osoba ili opšte dobro, a ne lična korist. Naučnici apeluju na poslodavce da dozvole ispoljavanje ovakvog besa, naravno na prihvatljiv način, bez uvreda. Jer, na ovaj način, štite se moralne vrednosti, ispravljaju nepravde, podstiče jednakost i stvara se bolje i kvalitetnije društvo, tvrde stručnjaci.

S druge strane, kad poslodavac suzbija ovakvo ponašanje kao devijantno, stvara uslove za nepravedno, nezdravo i nemoralno okruženje. I zato, naučnici apeluju na poslodavce da nauče da prave razliku između moralnog i drugih vrsta besa, prenosi portal Ekapija.

I

Inače, ranija studija je pokazala da nije svejedno da li ljutnju na radnom mestu pokazuju muškarci ili žene. Pa tako, pripadnici jačeg pola koji pokazuju bes na poslu imaju jak uticaj na kolege, ali žena koja to radi, doživljava se kao slaba i previše emotivna.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR