Glas Javnosti

DA LI BISTE MOGLI OVAKO: SVAKODNEVNO PUTUJE 1.600 KM VOZOM NA POSAO

Život
Autor: Glas javnosti

Priča za rubriku “Verovali ili ne” – jedna žena putuje svakodnevno vozom 1.600 kilometara kako bi stigla na posao i vratila se kući.

Dvadesetdevetogodišnja Đuzepina Đulijano, čistačica iz Napulja, svakodnevno putuje 1600 kilometara vozom kako bi stigla na posao u Milano i vratila se kući. Njena priča već danima okupira italijansku javnost koja se pita kako je moguće da je isplativije putovati vozom nego naći stan u industrijskom centru severne Italije.

Priču je izvorno objavio milanski list Il Giorno, ubrzo zatim Đuzepininu priču prenela je i nacionalna novinska agencija Ansa, a potom skoro sve nacionalne televizije.

Đuzepina svakoga dana kreće s glavne železničke stanice u Napulju ekspresnim vozom Frecciarossa u 5.09 za Milano, gde stiže u 9.24. Odatle javnim prevozom nastavlja do gimnazije Boccioni, u kojoj radi kao čistačica. Smena joj počinje oko 10, a završava u 17, nakon čega ima malo vremena i obično ga iskoristi za nabavku u supermarketu. Voz za Napulj kreće joj u 18.20, a kod kuće je oko 23.30.

Ovaj raspored može delovati suludo, ali Đuzepina tvrdi da je sezonska karta za voz i dalje značajno isplativija od stana u Milanu. Zahvaljujući bodovima za često putovanje i popustima na sezonsku kartu, troši oko 400 evra mesečno na prevoz, a najjeftiniji mesečni najam garsonjere u Milanu košta najmanje 650 evra, dok najam dvosobnog stana može da iznosi i 1800 evra. Đuzepinina mesečna plata iznosi 1165 evra, a ono što uspe da sačuva uplaćuje na štednju, piše tportal.

– Svesna sam da je to puno odricanja, s obzirom na to da svako jutro, uključujući subotu, odlazim na voz za Milano u pet. Ali navikla sam se i nemam problem s tim – kaže čistačica.

Ističe da nije samo stvar u ceni stanova, već i u troškovima života koji su na severu višestruko veći nego na jugu.

– Nadam se da ova situacija neće trajati zauvek. Sad sam još uvek mlada i mogu da podnesem ovaj napor, ali kako starim, sve je teže. Ipak, sigurna sam da mi je sudbina namenila lep smeštaj u Milanu po pristupačnoj ceni – zaključuje Đuzepina.

Javnost je podeljena u reakcijama – dok jedni propituju racionalnost ove odluke 29-godišnje Napolitanke uvereni da će upropastiti zdravlje, drugi smatraju da je reč o realnoj socijalnoj slici italijanskog društva, koja pokazuje precenjenost tržišta nekretnina, ali i regionalne razlike. Naime, kako prenosi Krstarica, garsonjera u Đuzepininom rodnom Napulju može se naći za dvostruko manje novca nego u Milanu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR