Glas Javnosti

AGROINFO SAVET: Sobne biljke koje će vam olakšati disanje i smanjiti alergijske reakcije

Život
Autor: Agroinfo.rs

Dnevno provodimo dosta vremena u zatvorenom prostoru koji je često pun alergena i čestica koje mogu dovesti do respiratornih infekcija. Pored redovnog provetravanja i čišćenja kuće, određene biljke su vrlo efikasne u čišćenju vazduha i pomažu kod lakšeg disanja u zatvorenom.

Probleme alergija i otežanog disanja možemo rešiti uzgajanjem određenih sobnih biljaka koje sakupljaju polen i zagađivače pomoću lišća, pomažući u čišćenju vazduha u našim domovima. Sobne biljke za ublažavanje alergija uglavnom imaju veće lišće i ujedno daju atraktivan izgled  vašeg doma. Većina ovih biljaka zahteva malo brige, a neke sobne biljke koje pomažu u otklanjanju alergena čak uklanjaju opasne hemikalije, poput formaldehida, iz vazduha.

Uzgajanje biljaka za ublažavanje alergija

Sobne biljke za ljude koji pate od alergija imaju dve prednosti: neke od njih čiste vazduh, a nijedna ne proizvodi višak polena da bi se neka alergije pogoršala. Kao i sve biljke, i ove sorte mogu pogoršati alergije ako se o njima ne brine pravilno, odnosno ako dopustite da se na biljkama nakupi prašina. Obrišite listove biljke vlažnim papirnim ubrusom jednom nedeljno ili više kako biste sprečili nakupljanje prašine. Zalivajte zemljište ovih sobnih biljaka samo kada tlo postane suvo na dodir, otprilike na prvom centimetru (2,5 cm). Prekomerna količina vode dovodi do vlažnog zemljišta i ovo može biti savršeno okruženje za rast buđi.

Sobne biljke koje ublažavaju alergije i olakšavaju disanje

Jednom kada shvatite da držanje biljaka u vašem domu zapravo može biti dobra stvar, ostaje pitanje: Koje sobne biljke najbolje ublažavaju alergije?

NASA je sprovela Studiju čistog vazduha kako bi utvrdila koje bi biljke dobro funkcionisale u zatvorenim sredinama kao što su Mars i Lunarne baze. Vrhunske biljke koje preporučuju uključuju sledeće:

Hrizanteme


Mirovni ljiljaniZlatni potos i filadendron, koji mogu da kontrolišu formaldehidGerberi za kontrolu benzenaAreka palma za vlaženje vazduhaBambusova palma kao opšte sredstvo za čišćenje vazduhaDracena, poznata po hvatanju alergena iz vazduha i njihovom držanju u lišću


Ukoliko ste alergični na lateks, nikako ne bi trebalo da imate u svom domu smokvu. Listovi smokve imaju sok koji uključuje lateks u hemijskoj strukturi. Za alergične na lateks, ovo je poslednja biljka koju bi želeli da imaju u svom domu.

Agroinfo.rs


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR