Glas Javnosti

7 SMRTNIH GREHOVA IZ UGLA PSIHOLOGA

Život
Autor: Glas javnosti

Da li uopšte znate koji grehovi su smrtni prema hrišćanstvu? Evo kako na njih gledaju psiholozi

U hrišćanstvu postoji 7 glavnih, smrtin grehova -glavnih poroka čoveka. Reč smrtni tumači se u smislu ozbiljnosti, bez kajanja dolazi do gubitka mirnoće duševnog stanja.

Koji su to smrtni gresi:

Ponos
Pohlepa
Zavist
Ljutnja
Razočarenje
Požuda
Halapljivost

1. PONOS - to je kada se ljudi ponose na svoje kvalitete u odnosu na druge ljude. Ponose se jer priradaju određenoj rasi, klasi, nacionalnosti, grupi i td. Suština je da se smatramo boljima u odnosu na druge i da samim tim mislimo da zaslužujemo poštovanje, odobravanje, prihvatanje i ljubav. Drugi su manje vredni od nas.

Koren ovog poroka je nedostatak bezuslovne ljubavi u detinjstvu. Ako su roditelji ovog čoveka u njegovom najranijem detinjstvu bili hladni, strogi, kruti - nastaje ličnost koja se ograđuje ponosom.

Nedostatak roditeljskog bezuslovnog prihvatanja stvara unutrašnju prazninu, vakuum koji osoba ispunjava opipljivim dostignućima (odličan sportista, odličan student, rast u karijeri i td) ili zamišljenim (pripadnost određenoj grupi, zemlji, naciji, rodu i td.).

Čovek nedostatak ljubavi nadoknađuje ljubavlju prema sebi - ponosom. Voli sebe. Ako ga pitate kome treba zasluga, ljubav, pažnja - prvi će se javiti - njemu!

2. POHLEPA - Osnova za ovaj porok je nezadovoljena potreba za sigurnošću. Ako je dete doživelo traumu ukraćenosti, ako se nije osećalo zaštićenim, tada će kao odrasla osoba početi da bude pohlepno ili svadljivo.

Pohlepu možemo podeliti na želju da se dobije više nego što nam treba i nespremnost da delomo ono što imamo.

Koren ovog poroka je nesigurnost.


(Foto: Jutjub)

3. ZAVIST
- Zavist je višekomponentni osećaj: ljutnja zbog činjenice da drugi ima nešto što ja nemam; želja da imamo; patnja od činjenice što nemamo; strah da nećemo dobiti to što želimo. To "nešto" što želimo može biti bilo šta: stvar, poseban stav, sposobnost, društveni status, pripadnost i td.

Objekat zavisnosti nije važan, to je nešto što razlikuje vlasnika predmeta od zavisti. Znači mi možemo da volimo osobu koja ima nešto što mi želimo.

Zavist se javlja zbog praznine nastale nedostatkom bezuslovne ljubavi i prihvatanja. Ovo je suprotna strana ponosa.

4. LJUTNJA - Ljutnja je emocija koju čovek doživljava u nedostatku zadovoljenja svojih potreba. Ljutnja je impuls za akciju - zadovoljenja potreba.

5. POŽUDA - Ili seksualni promiskuitet, požuda. Koren ovog "poroka" je ista praznina zbog nedostatka ljubavi, iskrene topline. Zdravo seksualno ponašanje je kada seks postaje manifestacija ljubavi.


(Foto: Jutjub)

Osoba je kao posuda koja se do tridesete godine puni ljubavlju roditelja, zatim ljubavnika ili partnera. Ako roditelji nisu tu posudu ispunili ljubavlju, osoba počinje da se ponaša promiskuitetno tražeći ljubav na pogrešnim mestima.

6. HALAPLJIVOST - Halapljivost nastaje kada unutrašnju prazninu popunjavamo hranom.

7. RAZOČARENJE, TUGA - Razočarenje, tuga je signal koji nastaje kada čovek ne postigne ono što je hteo. Lenjost je samo mehanizam za uštetu energije.

Takozvani "smrtni gresi" su samo reakcija na prazninu u nama - to su signali da morate nešto da promenite.

Da biste se rešili ovih smrtnih grehova potrebno je zaroniti duboko u sebi, naći koren problema. Kada nađete koren problema, sve je lakše - on se lako rešava. Čovek je stvoren po slici Božijoj. Naše emocije su stvorene da nam budu kompas da znamo kuda da krenemo.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR