Glas Javnosti

6 načina kako da postanete srećniji

Život
Autor: Glas javnosti

Glavni razlog za sreću krije se o osećaju da smo zadovoljni samim sobom. Ipak, tokom dana, usled brzog tempa života, dobro raspoloženje nam opada, a samim tim organizam prestaje da luči hormon sreće serotonin.

Otkrivamo vam male trikove kako da poboljšate raspoloženje i postanete srećniji.

Počastite se

Kada nastupi pad dobrog raspoloženja, većina nas odmah posegne za slatkišima i to uglavnom, “hvatamo” se za čokoladu. Ovog puta, nemate razloga za grižu savesti. Naučnici su ustanovili da crna čokolada utiče na lučenje serotonina, stoga samo napred! Ipak, imajte na umu da ne ne preterujete i da vam je jedna štanglica ovog slatkog zadovoljstva sasvim dovoljna.

Meditirajte

Psiholozi tvrde da prihvatanje svojih misli poboljšava psihičko i fizičko zdravlje i otklanja anskioznost. Ukoliko u toku dana osetite nalete stresa, udahnite duboko i napravite pauzu. Odvojte se od kolektiva i ostavite nekoliko minuta za sebe dok smireno razmišljate o mogućim rešenjima problema.

Grlite se

Psiholozi tvrde da mozak, tokom provođenja vremena sa voljenim osobama, ispušta oksitoksin koji podiže dobro raspoloženje, a sam osećaj zaljubljenosti utiče na rast serotonina u organizmu.

Više se krećite

Bez obzira da li je u pitanju odlazak u teretanu, džogiranje, vožnja bicikla ili šetnja- ubrzavanjem srčanog ritma povećava se nivo serotonina u organizmu. Bilo kakva fizička aktivnost, prema naučnim studijama, ima isti efekat na telo kao antidepresivi.

Sunčajte se

Harvardska studija tvrdi da sunčevi zraci imaju isti efekat na organizam kao morfijum. Stoga, u periodima kada je to bezbedno, do jutarnjih časova do 11h pre podne, i od 17h po podne, boravite napolju što je više moguće.

Zlatna trojka

Manjak omega 3 masnih kiselina u telu povezan je s depresijom. U svakodnevni jelovnik uvrstite namirnice bogate ovom trojkom, poput ribe, mlečnih proizvoda i oraščastih plodova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR