Glas Javnosti

Sprečite da se celim domom šire mirisi tokom kuvanja...

Život
Autor: Glas javnosti

Koliko puta ste pomislili na pripremanje omiljene hrane, ali vas je sprečio jak miris koji se širi domom?

Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih saveta:

Ekološki prihvatljive metode

Kuvanjem celih začina u vodi, poput cimeta ili korice citrusa, možete napraviti potpuno prirodan osveživač vazduha koji će svojim mirisom prikriti neprijatne mirise kuvanja. Alternativno, ostavite duboku činiju belog sirćeta, sode bikarbone ili kafe na radnoj površini preko noći. Ovi sastojci imaju prirodnu sposobnost da apsorbuju mirise.

Zatvorite vrata spavaće sobe

Ako planirate da pržite ili kuvate hranu jakog mirisa kao što je riba, morate da preduzmete mere predostrožnosti kako vaša kuća ne bi mirisala na ribu mesecima koji dolaze! Prvo zatvorite sve ormare i sva vrata, posebno vrata spavaće sobe. Tkanine upijaju mirise i, za razliku od tvrdih površina, mnogo teže se čiste - prenose magazin.novosti.rs.

Provetrite prostoriju

Druga akcija koju treba preduzeti je da cirkuliše što je više moguće vazduha. Otvorite kuhinjske prozore ako vremenske prilike dozvoljavaju i koristite uređaje kao što su nape ili ventilatori za uklanjanje kontaminiranog vazduha. Odlična alternativa ventilaciji je upotreba klima uređaja. Ne zaboravite da povremeno menjate filtere!

Očistite odmah
Čišćenje je najvažniji deo sprečavanja širenja neprijatnih mirisa. Započnite čišćenje tokom kuvanja tako što ćete baciti smeće u kantu, održavati radnu površinu čistom i uklanjati proliveno ulje. Operite lonce, tiganje i tanjire odmah nakon kuvanja (ili jela). Ako su jako prljave, potopite ih u vrelu sapunastu vodu kako biste skratili vreme izlaganja vazduhu, što samo pojačava miris kuvane hrane ili pregorelog dna. Ne zaboravite da sipate korišćeno ulje za prženje u posebnu posudu. Na kraju, zapamtite da kuhinjske sunđere treba baciti nakon nedelju dana upotrebe, jer vlažni sunđer služi kao rezervoar za bakterije i buđ.

Mirisi u kućnim aparatima

Čak i električni aparati u kojima kuvamo ili čuvamo hranu mogu da zagade vazduh neprijatnim mirisima. Za rernu, pečenje oljuštene jabuke izrezane na četvrtine na 180 stepeni u trajanju od 15 minuta može biti ekološki prihvatljivo rešenje. Kesicu sode bikarbone stavite preko noći u frižider nakon temeljnog pranja - ona ​​će upijati neprijatne mirise. Na kraju, ako je mašina za pranje sudova izvor loših mirisa, izribajte unutrašnjost mašine za pranje sudova sunđerom navlaženim belim sirćetom.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR