Glas Javnosti

Земља добила нови мали месец – макар привремено

Vesti
Autor: Политика

Један астероид је очигледно ухваћен у гравитацији планете Земље и астрономи кажу да би то могао бити њен нови свемирски сусед, бар накратко, пише амерички технолошки сајт ЦНЕТ.

Астрономи из пројекта претраге свемира „Каталина” који финансира НАСА, кажу да су приметили да је један астероид ухваћен Земљином гравитацијом.

„Земља је привремено заробила један нови предмет - могући мини-месец који је назван '2020 ЦД3' „ - објавио је у уторак Каспер Вирћос, учесник тог пројекта.

Додао је да је током ноћи 15. фебруара, његов тим из „Каталине” уочио тај предмет - мали астероид чији пречник је по његовој рачуници свега 1,9 до 3,5 метра.

Званична светска организација која се тиме бави - „Центар за мале планете”, потврдила је да је тај предмет близу Земље и да изгледа да је ушао у орбиту око ње пре око три године.

То је тек други од око милион познатих астероида за који се зна да је ушао у Земљину орбиту, написао је Вирћос и тиме објаснио да је то зато важно откриће.

Претходни сличан астероид, назван „2006 РХ120”, такође откриће „Каталине”, облетао је Земљу 18 месеци 2006. и 2007. године, преноси Бета.

Седиште пројекта „Каталина” је у Лунарној и планетарној лабораторији Универзитета Аризоне, у граду Тусону, где ради и астроном-истраживач Вирћос.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR