Glas Javnosti

Doktorka sa Harvarda tvrdi da su životinjski proizvodi važni

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Meso je neophodno za odbranu od depresije i anksioznosti, tvrdi nutricionista i psihijatar sa Harvarda, dr Džordžija Ede.

Uprkos sve većem broju vegetarijanaca i vegana poslednjih godina, ona tvrdi da bi odustajanje od mesa moglo biti štetno po mentalno zdravlje.

„Mozguje potrebno meso. Čujemo da je meso opasno za naše celokupno zdravlje, uključujući i mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da je i nama potrebno meso“, rekla je ona.


Dr Ede kaže da važnost mesa nije povezana samo sa sadržajem proteina.

„Svi ostali hranljivi sastojci koji se nalaze u mesu su mnogo važniji. Svoje potrebe za proteinima možete zadovoljiti drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge esencijalne hranljive materije je teško, ponekad nemoguće, dobiti iz biljaka“, navela je ona.

Proteini se sastoje od hemikalija zvanih aminokiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, mogu se naći i u veganskim opcijama kao što su sočivo i brokoli.

Ona je napomenula da je meso „jedina hrana koja sadrži sve hranljive materije koje su nam potrebne u pravom obliku i ujedno je najbezbednija hrana za nivo šećera u krvi i insulina“.

Ove hranljive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, holin, gvožđe i jod.


Vitamin B12, na primer, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i DNK bogate kiseonikom. Međutim, on je takođe povezan sa regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a nizak nivo serotonina je povezan sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

Studija iz 2019. ukazuju na to da nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, može povećati rizik od moždanog udara. Njegovo odsustvo inhibira uklanjanje proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, što zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar.

Odraslima je potrebno oko 2,4 mg vitamina B12 dnevno da bi normalno funkcionisali, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR