Glas Javnosti

OVO SVAKO MOŽE, A ZAISTA DELUJE! Brzi trik za poboljšanje raspoloženja i oncentracije

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Oduševiće vas

Da li ste znali da postoji nešto što traje samo tri sekunde, a zbog čega za tren postajemo srećniji, osećamo se bezbednije i kao da možemo da osvojimo ceo svet?


Neuronaučnici slažu se da je mirisanje cveća aktivnost od svega tri sekunde, koja značajno utiče na naš um i raspoloženje.

Veza naših sećanja i mirisa je nešto o čemu nauka već decenijama govori. Miris vanile podseća nas na bakinu kuhinju, dok nežniji cvetni miris možda priziva sećanje na majku... Čim ih osetimo, naš mozak šalje signal da smo bezbedni, srećni i lepo nam je. A to su samo neki od primera!

foto:pexels

"Olfaktorni nerv jedini je nerv u lobanji koji je u direktnoj vezi sa spoljašnjom okolinom. Nervni završeci u nosu u kontaktu su sa vazduhom, i kada se susretnu sa molekulima mirisa, aktiviraju ekspresne poruke delovima mozga koji kontrolišu emocije, sećanja i zadovoljstvo", objasnila je za "MBG" lekarka Sara Vilafranko.

U prevodu, naše čulo mirisa vrlo brzo procenjuje da li se nalazimo na bezbednom, uljuljkavajućem mestu. A kada se naš um oseća bezbedno, oslobađa prostor za učenje i koncentraciju.


"Psihološka bezbednost pomaže nam da učimo, stvaramo i zadržavamo nova sećanja", slaže se neuronaučnica dr Tara Svart Biber.

Cvetni mirisi, međutim, priča su za sebe. Njihova povezanost sa prirodom daje im posebnu moć kada je u pitanju dejstvo na ljudski mozak.

foto:pexels

"Cvetni mirisi nas podsećaju na boravak u prirodi, a boravak u prirodi povezan je sa boljim osećanjima. Miris cveća nam priziva uspomene šetnji u parku ili bašti, pa se naš mozak oseća kao da je ponovo tamo iako se uopšte ne krećemo", objašnjava Svart Biber.

Ona posebno preporučuje cvetne mirise tokom zime, kada je sve oko nas sivo, tmurno i hladno i potreban nam je dodatni podsticaj koji će nas "pogurati" ka lepim osećanjima.


Neuropsihgolog Sanam Hafiz slaže se da je povezanost između cvetnih mirisa i sećanja na prirodu blagotvorna, posebno za one koji mnogo vremena provode kod kuće, u kancelariji...

Dakle, kupite buket cveća i držite ga na nekom lepom mestu. Ne samo što će mirisom probuditi dobra osećanja i koncentraciju, već će i pogled na cveće - lepotu prirode - uticati na vaše raspoloženje.


Glas javnosti/M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR