Glas Javnosti

ISTINE I ZABLUDE O GAZIRANOJ VODI: Koliko sme da se pije i da li je zdrava?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako ste ljubitelj gazirane vode, bilo bi korisno da saznate koliko je ona zaista zdrava i koliko sme da se pije.

Naše telo je 70 odsto sačinjeno od vode i ovo je više nego dovoljno da se opiše koliko je ona važna za svakodnevno funkcionisanje. Adekvatna hidratacija podrazumeva da dnevno unesemo 2-3 l vode, a kad osetimo da smo žedni, to je već prvi znak dehidratacije, piše Agroinfo.rs

Za ljubitelje gazirane vode

Gazirana voda je, na primer, pravi izbor za one koji ne vole mlečne proizvode. Konzumiranjem kisele vode može u organizam da se unese dovoljna količina kalcijuma. Zdravo je konzumirati je svakodnevno, ali ne kao zamena za običnu vodu. Neki nutricionisti kažu da osobe sa povišenim krvnim pritiskom ne bi trebalo da preteruju sa unošenjem gazirane vode, naročito ako se nađe na trpezi sa slanim, masnim i slatkim jelima.

Takođe, gazirana pića sadrže rastopljen ugljen- dioksid u obliku ugljene kiseline. Kada popijete čašu gaziranog pića, dolazi do hemijske aktivacije receptora boli na jeziku koji reaguju na ovu kiselinu, dajući jači ukus ovom napitku. I tu nastaje već prvi problem – kiselina u gaziranom piću može da nanese šetu vašim zubima. Osim toga, gazirana voda, ukoliko se preterano unosi u organizam može izazvati nadražaj organa za varenje, kao i nepoželjne gasove.

Unsplash

Mineralna voda nije sredstvo koje smanjuje apetit. Čak i ako mineralnu vodu pijete uz jelo, ona će u vašem telu ostati jednako dugo kao i obična voda. Dakle, nećete se osećati sitije ako popijete čašu mineralne umesto obične vode. Jedno istraživanje iz 2017. godine otkrilo je da obična gazirana voda kod muškaraca povećava lučenje hormona gladi koji se zove grelin.

Razlika između mineralne i gazirane vode

Gazirana i mineralna voda nisu isti pojam. Kada kažemo gazirana mislimo vodu koja sadrži ugljen-dioksid, dok se pojam mineralna odnosi na to da li voda sadrži određene prirodne minerale. Gotovo svaka gazirana voda sadrži i minerale. A postoje i mineralne vode koje nisu gazirane, odnosno koje ne sadrže ugljen-dioksid.

Zaključak je da svakako ne treba preterivati sa unosom gazirane vode na dnevnom nivou. Istina je da je ona bolje rešenje u odnosu na neka gazirana pića koja su puna šećera, ali svakako bi najbolje bilo da najveći deo dnevne tečnosti koja se unosi u organizam zapravo bude obična voda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR