Glas Javnosti

Због корона вируса Светски куп у бијатлону у Чешкој без публике

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Чешка од данас због претње новог корона вируса обуставља летове у Јужну Кореју и на север Италије у Милано, Венецију и Болоњу, док ће Светски куп у бијатлону у Новом Месту над Моравом бити одржан али без публике, одлучио је Савет за безбедност Чешке.

"Обустављамо летове из Јужне кореје, Милана, Венеције и Болоње. Истовремено смо препоручили да се смање посете домовима за старе. Генерално препоручујемо да људи не путују у Италију, тамо је порастао број заражених за 560 особа", казао је након седнице државног Савета за безбедност чешки премијер Андреј Бабиш.

Летови се обустављају на наредних 14 дана, с тим да обустављање летова у Италију Чешка још мора да договори са Италијом и Европском комисијом.

Без публике, када су организатори очекивали дневно око 30.000 гледалаца а продате су улазнице за готово милион евра, од четвртка до недеље биће одржан Светски куп у бијатлону у Новом Месту над Моравом.

"С обзиром на то колико људи је требало да дође на ту манифестацију то је превентивна мера. Ја нисам видео никакву алтернативу", рекао је министар унутрашњих послова Јан Хамачек.

"У среду ујутру ће Савет безбедности одлучити да ли ће бити рестрикција и за друге манифестације", казао је премијер Бабиш.

У Чешкој су за сада три особе заражене вирусом Цовид-19 а чекају се и тестови једне Иранке која има симптоме обољења.

Чешки технички универзитет у Прагу отказао је данас наставу зато што је један од предавача био у контакту са колегом зараженим корона вирусом а овог викенда вратио се са конференције у италијанском граду Удине.

У суседној Пољској на ванредној седници окупили су се посланици Сејма пољског парламента да им влада поднесе извештај о тренутном стању са вирусом корона у Пољској а јутрос су се у Бироу националне безбедности Пољске консултовали председник и премијер Пољске и министри здравља и унутрашњих послова.

"Министар здравља је потврдио да у Пољској нема утврђених сучајева корона вируса. Апелујем да се питање корона вируса не употребљава у дневној политици, да то не буде тема за спорове. Потребно нам је заједничко деловање и мир", казао је новинарима након сусрета пољски председник Анџеј Дуда.

Пред посланицима Сејма се по хитном поступку нашао специјални закон о сузбијању корона вируса који предвиђа обавезни карантин и друге принудне мере државе уколико би се у Пољској епидемија проширила тако да са њом не могу да се изборе са њом локалне самоуправе.

Пољска опозиција жестоко је критиковала предложени закон који се појавио на сајту Сејма тек у недељу касно увече а већ данас се о њему гласа.

"Тај пројекат то је увођење ратног стања", казала је посланица опозиције Катажина Лубнауер и апеловала је да прво читање закона буде у пленуму а не у Одбору за здравство.

Министар здравља Пољске Лукаш Шумовски саопштио је посланицима да у Пољској нема ниједног случаја заразе, у болницима је тестирано 127 особа, 231 у је у домаћем карантину.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR