Glas Javnosti

ZAŠTITNIK GRAĐANA ZORAN PAŠALIĆ OTKRIO: Pokrenuto osam postupaka zbog prekomerne upotrebe sile

Vesti
Autor: Glas javnosti

Jedan od najvećih utisaka protesta koji su u proteklih desetak dana održavani u Beogradu je i preterana upotreba sile, a zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da će svako kršenje pravila biti sankcionisano.

- Ja sam rekao da nije bilo sistemske represije. Da je prekomerna upotreba sile bila pojedinačna, i ona je uzrokovana napadom na policiju. Treba napraviti jasnu razliku, i ne možemo sve staviti na jednu 'gomilu', pa onda da neko sa nje da vadi ono što mu je potrebno. Sistemska represija podrazumeva da na mirne demonstrante policija reaguje silom, bez ikakvog povoda. Prekomerna upotreba sile podrazumeva da se prekoračuju sredstva koja su zakonom dozvoljena, rekao je Pašalić.

Dodaje da prema Zakonu o policiji i članu 106, policija kada sprečava nasilje na okupljanjima, pogotovo koja nisu legalna, ima pravo da upotrebi fizičku silu i hemijska sredstva.

- Ono što smo mi konstatovali je da nije bilo sistemski prekomerno upotrebljene sile, već je to bilo u pojedinačnim slučajevima. Prekomerna upotreba sile može da pređe u policijsku brutalnost. Mi smo konstatovali osam primera policijske brutalnosti, gde smo pokrenuli postupke. Što se tiče prekomerne upotrebe sile, saznavali smo za nju iz kontakata sa licima koja su lišena slobode, naveo je on i precizirao da se radi o 29 osoba.

- Dvanaest lica smo kontaktirali prilikom policijskog zadržavanja, osam u Okružnom zatvoru, i devet lica u Padinskoj Skeli. Oni su se žalili na telesne povrede. Iza toga mi stojimo, jer uvek prilikom takvih poseta vodimo stručnjake, odnosno lekare forenzičare. U konkretnom slučaju od 9 lica sa kojima smo razgovara, imali smo sedam pritužbi, u Okružnom zatvoru dvoje od osam, i u policijskom pritvoru četiri lica su se žalila od 12, navodi Pašalić.

Prema njegovim rečima, osam postupaka je pokrenuto prema MUP-u Srbije, odakle bi trebalo da se dobiju informacije koje se odnose na konkretne slučajeve.

- To je predmet rada unutrašnje kontrole. Ukoliko oni, po nama, ne završe u potpunosti postupak, ili da smo mi nezadovoljni, mi nastavljamo dalje kako bi se ishodovalo ono što mi možemo, a to je disciplinska odgovornost. Što se tiče krivične odgovornosti, ne možemo da iniciramo takvu vrstu postupaka, ističe Pašalić.

On je za jedan od najpoznatijih snimaka sa protesta, kada policija bije mladiće na klupi u parku, rekao da spada u policijsku brutalnost.

- Ne postoji nijedno opravdanje za upotrebu sile, ako se neko u takvim situacijama ne suprostavlja policiji, istakao je on. 

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR