Glas Javnosti

REČ LEKARA: Četiri navike koje štete zdravlju jetre

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Opšte je poznato da prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do brojnih zdravstvenih problema: visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, problema sa varenjem, bolesti jetre…

Pored prekomerne konzumacije alkohola, postoje i druge navike koje takođe mogu da naškode našoj jetri od kojih bi neke mogle da nas iznenade. Lekari su izdvojili četiri takve navike.

1. Loša ishrana

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je relativno čest nalaz. Ponekad može dovesti do nealkoholnog steatohepatitisa, ciroze i otkazivanja jetre, potencijalno fatalnog stanja, kaže za Parade lekar porodične medicine dr Alison Edvards.


Povezan je sa gojaznošću, dijabetesom i rezistencijom na insulin, ali dobra vest je da pažljivim praćenjem naše ishrane često možemo sprečiti ovu progresiju ako se rano uhvati. Previše rafinisanog šećera može dovesti do bolesti jetre, pa je važno ograničiti unos gaziranih pića, slatkiša i prerađene hrane.

2. Konzumacija „detoks“ pića

„Većina onoga što možemo da uradimo da pomognemo jetri da održi telo zdravim je da jedemo zdravu, celovitu hranu i izbegavamo neproverena pića za detoksikaciju. Iako većina možda neće značajno štetiti našoj jetri, jednostavno nisu neophodne“, objašnjava dr Edvards.

3. Nedostatak sna

Postoje podaci koji pokazuju da OSA (opstruktivna apneja za vreme spavanja) zapravo može izazvati nealkoholnu masnu bolest jetre. Čini se da se ovo dešava na osnovu povećanog nivoa insulinske rezistencije, ili neravnoteže lipida (kao što su LDL i HDL holesterol) i triglicerida, prema istraživanju spavanja i obrazovnom psihologu Mišelu Bresu, MD.


Ako pacijent sa OSA takođe ima metabolički sindrom i gojaznost, to može pogoršati NAFLD. Nedostatak sna može izazvati insulinsku rezistenciju, što dovodi do disfunkcije jetre, dodaje dr Bres.

4. Ignorisanje etiketa i nepoštovanje uputstava na pakovanju

Važno je čitati etikete za proizvode bez recepta. Pregršt proizvoda koji se prodaju kao lekovi bez recepta ili dijetetski suplementi, kao što su vitamin A, određeni ekstrakti zelenog čaja i drugi koji se prodaju kao nutritivna sredstva, mogu zapravo naštetiti jetri ako se ne uzimaju u skladu sa uputstvima na pakovanju, zaključuje dr Edvards.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR