Glas Javnosti

Težak milijarde i ne zna šta će da radi sa parama

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Osamdesetpetogodišnji Autri Stivens prodao je svoju kompaniju "Endeavor Energy Resources" kompaniji Diamondback Energy ranije ove nedelje. Upravo, ovaj dogovor čini ga vrednijim za 26 milijardi dolara u gotovini i akcijama i najbogatijim naftnim tajkunom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali, izgleda da Stivensu baš i nije stalo mnogo do novca. Naime, kompaniju je osnovao 1979. godine, a verovatno je ne bi ni prodao da mu nije dijagnostikovan rak.

- Nedostajeće mi ljudi. Bili smo poput male porodice - rekao je on u nedavnom intervjuu.

Osamdesetpetogodišnjak se dugo opirao spoljnim naporima da proda Endeavor, koja je bila jedna od poslednjih nezavisnih velikih naftnih kompanija u bogatom Permskom basenu u zapadnom Teksasu. Ali to se promenilo kada mu je dijagnostikovan rak prostate, rekao je za Žurnal.

Rekao je da je odlučio da ne prepusti kompaniju svojoj ćerki Lindal Gret, koja sedi u upravnom odboru kompanije i ima svoju decu, a da njegov sin nije bio deo porodičnog biznisa.


Diamondback Energy, pobedio je druge velike ponuđače kao što su ExxonMobil i ConocoPhillips, i spreman je da učini kompaniju moćnom silom na domaćoj energetskoj sceni.

Inače, Stivens je poznat po svom skromnom stilu. Vozio stari model Tojote Land Cruisera na posao i leteo budžetom Southvest Airlines-a, objavio je Žurnal.

To odražava njegovo skromno odrastanje na farmi u centralnom Teksasu na kojoj su uzgajali kikiriki i lubenice, prema njegovom profilu bivših studenata Univerziteta u Teksasu u Ostinu.

Svoj uspeh je pripisao otvorenosti prema novim idejama i tehnologijama, a upitan šta će uraditi sa svojim novim milijardama, Stivens je rekao da još nije razmišljao o tome.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR