Glas Javnosti

DA LI JE BANANA DOBRA ZA FIT IZGLED: Evo koliko ona zapravo ima kalorija!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ukoliko želite da smršate, praćenje kalorija možda zvuči jednostavno za reći, ali je teško sprovesti u delo. Na primer, ako se pitate koliko kalorija ima u banani, stručnjak otkriva ovaj podatak i savetuje zbog čega ovo voće treba da uvedete u svoju ishranu ako želite da izgubite kilograme.

- Banane su veoma hranljivo voće sa raznim zdravstvenim prednostima - objašnjava Melisa Mitri, stručnjak za mršavljenje, i dodaje - Mnogi ljudi ih se, nažalost, plaše jer misle da sadrže previše ugljenih hidrata, ali to jednostavno nije tačno. Ugljeni hidrati u bananama obezbeđuju brz, efikasan energetski podsticaj pre treninga, a takođe su bogate dijetalnim vlaknima koja pomažu u uspostavljanju ravnoteže šećera u krvi. Ovo nisu vrste ugljenih hidrata i šećera o kojima morate da brinete, jer su to prirodni šećeri koji su našem telu potrebni za energiju - kaže Mitri.

Koliko kalorija ima u banani?

Jedna zrela ili blago zrela banana ima 113 kalorija. Bogat je mineralima kao što su magnezijum (32 mg), fosfor (25 mg) i kalijum (375 mg), zajedno sa vlaknima (2 g), što ga čini idealnim dodatkom svakoj zdravoj ishrani.

Mitri potvrđuje da ovo voće nudi obilje kalijuma, "elektrolita koji podržava zdrav nivo krvnog pritiska i snažno srce", pored drugih esencijalnih vitamina i minerala kao što su vitamin C, vitamini B i magnezijum.

Kako banane pomažu u regulisanju telesne težine?

Banane nude dijetalna vlakna, za koja istraživanja pokazuju da su ključni element uspešnog mršavljenja, jer pomažu da se zasitite i da ne posegnete za nezdravim grickalicama.

- Banane takođe imaju prilično malo kalorija... što ih čini lakim za uklapanje u ishranu sa smanjenim unosom kalorija - dodaje Mitri.

Uživanje u banani uz doručak, pre vežbanja ili za užinu, neki su od najboljih načina da uključite ovo voće u dijetu za mršavljenje.

- Ako pojedete jednu bananu ujutru povećaćete vlakna i na taj način obuzdati glad - objašnjava Mitri.

Jedna banana pre treninga obezbeđuje brz izvor energije tako da maksimalno možete da iskoristite vežbanje i potencijal vašeg tela za sagorevanje kalorija. Na kraju, banane služe kao praktična užina puna vlakana koju možete poneti gde god da idete, zaključuje Melisa Mitri.

Glas javnosti/Eatthis.com

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR