Glas Javnosti

Festival "Dani mađarskog filma" biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Kultura
Autor: Glas javnosti

Festival "Dani mađarskog filma" biće održan od 8. do 10. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB), saopštili su iz ove ustanove.

Manifestacija se realizuje u organizaciji Collegium Hungaricuma – Mađarskog centra za kulturu i Kulturnog centra Beograda (KCB).

Festival će otvoriti prigodnim govorom Robert Kasab, direktor Collegium Hungaricum-a, Ivan Aranđelović, filmski urednik DKCB-a i Zorana Đaković, pomoćnica direktora programa KCB-a.
„Dani mađarskog filma“ tokom tri dana trajanja pružiće posetiocima da gledaju pet zapaženih mađarskih filmova proteklih godina, koje su režirali svetski priznati reditelji, a prikazivani su i nagrađivani na najprestižnijim filmskim festivalima.


Festival će u četvrtak, 8. februara od 19 časova otvoriti film „Na duši i telu“ Ildiko Enjedi, dobitnik “Zlatnog medveda” na festivalu u Berlinu (2017).

Nakon projekcije ove romantične drame, publika će moći da razgovara sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti.

Ovo je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji i njenom starijem šefu Endreu, koji shvataju da su srodne duše.
Narednog dana, 9. februara biće prikazano ostavrenje „Fomo“ (2019) Atile Hartunga: junaka Gerga i njegovu grupu tinejdžera interesuju samo tri stvari: žurke, seks i društvene mreže. Na žurci, jedne noći, Lila postaje njihova žrtva.


Iste noći od 21 h će se emitovati film “Priprema za neodređeno vreme zajedništva” (2020) u režiji Lili Horvat.

Marta, 40-godišnji neurohirurg, se zaljubljuje, ostavlja uspešnu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom.

Međutim, Marta tog tipa uzalud čeka na Mostu slobode, jer se on ne pojavljuje na sastanku. Marta počinje očajnički da ga traži, a kada ga konačno nađe, ljubav njenog života tvrdi da se nikada pre nisu sreli.


Ovaj film je prikazan na festivalima u Veneciji, Torontu, Cirihu, Varšavi, Busanu, Solunu i osvajao je nagrade u Antaliji (najbolja glumica) Čikagu (“Zlatni Hjugo” za najbolju režiju), Filadelfiji (nagrada žirija), Valjadolidu („Zlatni klas“: najbolji film, najbolja glumica, nagrada „Pilar Miro“ za najbolju režiju).

Subota, 10. februar donosi dva ostvarenja u tom finalnom danu, a prvi je dvočasovni film (18h) „Jupiterov mesec“ Kornela Mundrucoa, u koprodukciji Mađarske, Nemačke i Francuske.

Triler pripoveda zlokobnu sudbinu mladog imigranta, koji je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu. Uplašen i u šoku, ranjeni Arjan sada može misteriozno da levitira kad poželi – bačen je u izbeglički kamp, a napolje ga krijumčari dr Štern u nameri da iskoristi njegovu izuzetnu moć.


„Jupiterov mesec“ imao je svetsku premijeru na Kanskom festivalu 2017. u Glavnom takmičarskom programu.

Iste večeri u DKCB biće prikazan peti i poslednji film festivala (20:30h) – „Konačni izveštaj“ (2020) čuvenog režisera Ištvana Saba, takodje u trajanju od dva sata.

Glavnu ulogu u ovoj drami tumači nekada slavni austrijski glumac Klaus Maria Brandauer (“Mefisto”, “Nikad ne reci nikad”, “Moja Afrika”, “Ruska kuća”, “Beli očnjak”).


Radnja filma je sledeća: kardiolog odlazi u penziju, i bez posla se oseća izgubljeno. On se onda vraća u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse. To je početak njegovih iskušenja: suočava se sa surovom stvarnošću koja ga konačno baca na kolena.

„Konačni izveštaj“ je prikazan na filmskom festivalu „Black Nights“ u Talinu, u Estoniji.

Filmovi se prikazuju na mađarskom jeziku, sa srpskim i engleskim titlovima.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR