Glas Javnosti

Više od 1.000 švedskih muzičara traži zabranu učešća Izraela na Eurosongu

Zabava
Autor: Glas javnosti

Više od 1.000 švedskih muzičara pozvalo je Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) da isključi Izrael iz takmičenja za pesmu Evrovizije zbog rata u Gazi.

U otvorenom pismu koje je u ponedeljak objavio švedski list „Aftonbladet“, umetnici iz zemlje domaćina Evrosonga, Švedske, naveli su kako očekuju da će organizator biti dosledan u stavu prema zemljama koje „krše demokratske vrednosti i ljudska prava“.

 

Pozivajući se na činjenicu da je Rusiji zabranjeno takmičenje 2022. godine zbog rata s Ukrajinom, više od 1.000 umetnika potpisnika pisma naglasilo je da se isti princip mora primeniti na Izrael.

Kao odgovor na ranije pozive, EBU je objavio da Izrael neće biti isključen iz takmičenja, rekavši da želi da zadrži status takmičenja kao „apolitičnog događaja koji ujedinjuje publiku širom sveta kroz muziku“.


Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 26.637 Palestinaca i ranivši 65.387. Veruje se da je u napadu Hamasa ubijeno gotovo 1.200 Izraelaca.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR