Glas Javnosti

TIKTOK TREND PREISPITAVA VAŠU VEZU! Orange Peel Theory kao KONAČNI test vaše ljubavi

Zabava
Autor: Glas javnosti

U digitalnom dobu, društvene mreže često postaju izvor novih trendova koji utiču na naše shvatanje svakodnevnog života, uključujući i veze.

Jedan takav trend, koji je privukao pažnju miliona korisnika TikToka, jeste "Orange Peel Theory" ili teorija ljuštenja pomorandže.


Ovaj trend, koji je postao viralan krajem 2023. godine, postavlja pitanje: Da li su mali gestovi ključni pokazatelji zdravlja veze?

Teorija se zasniva na ideji da, ako vam partner pristane da obavi neki mali zadatak za vas - poput ljuštenja pomorandže - to ukazuje na njegovu/njenu volju da vas usreći i brigu o vama​.


Na TikToku, korisnici su masovno počeli da dele iskustva o tome kako su svoje partnere "testirali" ovim malim gestom, a odgovori i reakcije su se razlikovali.

Joana Seidel, porodična terapeutkinja, ističe da ovaj trend zapravo predstavlja stari koncept izražavanja ljubavi kroz "činove usluge", koji se sada pakuje u novi, atraktivan format. Ovaj pristup odražava jedan od pet jezika ljubavi, koji uključuje činove usluge, reči potvrde, kvalitetno provedeno vreme, darivanje i fizički dodir​.


Međutim, stručnjaci upozoravaju na opasnost od prevelike pojednostavljenosti ovakvih testova. Kate Mansfield, coach za veze, naglašava da zdrava veza uključuje davanje i uzimanje, kao i istinsko, obostrano interesovanje za sreću partnera. Ona upozorava da se, kreiranjem prekomplikovanih očekivanja i granica u vezi, može dovesti do nesporazuma o tome da li je neko voljen ili ne​.


Zanimljivo je da, iako se ovakvi testovi mogu činiti bezazlenim, oni ne pružaju pravu sliku o tome šta čini zdravu vezu. Važnost ovih malih gestova ne treba zanemariti, ali ne treba ni da postanu osnov za ocenu kvaliteta veze. Veze se grade na mnogo dubljim i kompleksnijim temeljima od pukog ispunjavanja malih zahteva​.


U krajnjem slučaju, ključ za razumevanje i unapređenje veze leži u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji. Umesto da se oslanjamo na internet trendove, važnije je uspostaviti dijalog sa partnerom i razumeti međusobne potrebe i načine izražavanja ljubavi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR