Glas Javnosti

Popularno ostrvo potpuno utihne jednom godišnje

Svet
Autor: Glas javnosti

Indonežansko ostrvo Bali jedna je od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor. Uličnu vrevu boje naizmenično buka motora, žagor prolaznika i muzika koja dopire iz lokalnih kafića. Međutim, jednog dana u godini, celo ostrvo potpuno utihne.

Za razliku od mnogih drugih kultura, hindusi sa Balija ne obeležavaju Novu godinu vatrometom, zabavama ili pićem.

Umesto toga, posmatraju Njepi, to jest tišinu. Tokom 24-časovnog obeležavanja ovog praznika vernici na Baliju poste, meditiraju, isključuju struju i ostaju kod kuće sa svojim porodicama.

Lokalni pripadnici službe obezbeđenja patroliraju ulicama kako bi bili sigurni da niko ne izlazi. Na ulicama nema automobila osim povremeno kola Hitne pomoći. Celo ostrvo staje.

Bez obzira na lična uverenja pojedinaca, praznik će uticati na sve koji posete ostrvo tokom Njepija. Aerodrom i sve turističke atrakcije su zatvoreni, a hoteli u ovom periodu (od šest ujutru do sledećeg dana u isto vreme) nikoga ne odjavljuju.

Iako tokom čitavog Dana tišine nema nikakvog dešavanja, dani koji prethode ovoj Novoj godini, veoma su popularni kod posetilaca upravo zbog posebnih rituala koji se ne mogu doživeti nigde drugde.


Šta je Njepi i šta predstavlja

Kalendar koji se koristi na Baliju traje 210 dana, a Njepi pada na dan nakon mladog Meseca 10. lunarnog meseca, što je ove godine, 11. marta.

Dan uoči Njepija zove se Ngrupuk, kada se džinovska čudovišta "ogoh ogoh", koja predstavljaju zle duhove, paradiraju ulicama. Izrada ovih likova od papira i kartona traje više meseci i oni se simbolično spaljuju nakon parade.

„Sa religiozne i filozofske tačke gledišta, Njepi treba da bude dan samointrospekcije da bismo razmislili o vrednostima – humanosti, ljubavi, strpljenju i dobroti, koje bi trebalo da budu u nama do kraja života“, kaže profesor Vejan Ari, direktor Škole za međunarodnu obuku koji je rodom sa Balija.

Ngrupuk je, dakle, dan kada treba izbaciti svu buku iz svog sistema pre nego što se Nova godina obeleži analizom sebe.

Profesor Vejan objašnjava da tradicija nalaže da se ide od kuće do kuće „sa bakljom, uz mnogo buke, pljuvanje lokalnog začina mesvi u svaki ugao građevine, kao i posipanjem krečnjaka u obliku krsta pri dnu porodičnih svetilišta“.

Dok su većina Indonežana muslimani, Bali je izuzetak jer stanovništvo mahom čine hinduisti. Ipak, na Baliju su veliki hinduistički praznici kao što su Holi i Divali mnogo manje popularni od Njepija.

Kako se turisti osećaju tokom Njepija

Za one koji žele da nauče nešto o kulturi, verovanjima i običajima stanovništva sa Balija, prave se posebni programi kako bi se pomoglo gostima da razumeju obrede i učestvuju u njima.

Uoči praznika sa gostima se razgovara, a potom se odlazi u obližnje selo kako bi se svi pridružili proslavi Ngrupuka.

Rezervacije za sam dan Njepija nisu moguće, ali gosti koji stignu pre praznika mogu da ostanu. Hoteli o svemu obaveštavaju turiste pre putovanja.

Posetioci ne mogu da napuste svoje hotele ili stanove koje su iznajmili. Ako žele da iskuse dan na isti način kao lokalci, mogu se odlučiti za apstiniranje od elektronskih uređaja i moderne tehnologije.

Hoteli obezbeđuju tri obroka za svoje goste budući da nijedan restoran nije otvoren, a moguće je koristiti i bazen, spa centar i teretanu. Internet takođe ostaje uključen jer domaćini ističu da „poštuju svoju kulturu, ali poštuju i goste“.



Za Ngrupuk, osim pomenutih programa, turisti mogu da dožive „rat protiv vatre“ – dramatičan ritual u kojem lokalni muškarci pale kokosove ljuske i bacaju ih jedni na druge.

Slučajno ili namerno praznovanje praznika mira i tišine

Dok neki turisti planiraju da dođu na Bali za Njepi da bi uživali u prazniku koji slavi mir i tišinu, neki se tamo nađu neočekivano.

Američka književnica Margo Bigs našla se slučajno na Baliju tokom Njepija. Iako nije bila svesna praznika ili propisa oko njega kada je rezervisala svoj odmor 2019. godine, ističe da je putem mejla od hotela dobila obaveštenje o prazniku, šta je Njepi i šta će se dešavati, kao i šta se sve neće dešavati tokom tog dana.

„Ne planiram novo putovanje oko Njepija, ali ne bi mi smetalo da ponovo boravim na Baliju. Prelepa je tradicija da svi možemo imati koristi od vežbi za duhovno i mentalno zdravlje“, poručuje Bigsova.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR