Glas Javnosti

Kongres SAD upozorio Bajdena: Isporuke oružja Izraelu se mora zaustaviti

Svet
Autor: Glas javnosti

Desetine kongresmena besne su zbog napada na humanitarni konvoj

Četrdeset članova američkog Kongresa, uključujući bivšu predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, apelovali su zajedničkim pismom na predsednika SAD Džoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da zaustave transfer ofanzivnog oružja u Izrael nakon smrtonosnog izraelskog napada na humanitarni konvoj Svetske centralne kuhinje (WCK) u Pojasu Gaze.

- Pišemo da bismo izrazili zajedničku zabrinutost i gnev u vezi sa nedavnim izraelskim vazdušnim napadom u kom je ubijeno sedam radnika World Central Kitchen-a, uključujući jednog američkog državljanina. U svetlu ovog incidenta, snažno vas pozivamo da preispitate svoju nedavnu odluku da odobrite novi paket oružja Izraelu i da zadržite ovaj i bilo koji budući ofanzivni transfer oružja dok se ne završi potpuna istraga o vazdušnom napadu - navodi se u pismu.

Članovi američkog Kongresa pozvali su Vašington i da osigura da buduće vojne isporuke Izraelu, uključujući već odobrene transfere, budu "podložne uslovima koji će obezbediti da se koristi u skladu sa američkim i međunarodnim pravom“, navodi se u pismu.


- Takođe vas pozivamo da obustavite ove transfere ako Izrael ne uspe u dovoljnoj meri da ublaži štetu koju nanosi nevinim civilima u Gazi, uključujući humanitarne radnike, i ako ne uspe da olakša, ili proizvoljno negira ili ograniči, transport i isporuku humanitarne pomoći u Gazu - piše u pismu.

U ponedeljak je sedam humanitarnih radnika World Central Kitchen-a iz Australije, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Palestine i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ubijeno u izraelskom udaru u Pojasu Gaze. Humanitarna organizacija je obustavila svoje operacije u regionu nakon smrtonosnog incidenta.

Izraelske odbrambene snage saopštile su kasnije ove nedelje da su otpustile dva oficira i ukorile trojicu nakon što su završile istragu o smrtonosnom napadu. Istraga je pokazala da su izraelske snage navodno verovale da napadaju Hamasove naoružane napadače.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR