Glas Javnosti

Dvanaestogodišnjak primljen u MENSU sa istim IQ kao Ajnštajn i Hoking

Svet
Autor: Glas javnosti

Dvanaestogodišnji školarac sa istim koeficijent inteligencije kao Albert Ajnštajn i Stiven Hoking primljen je u Mensu.

Sajrus Leung iz Šefilda primljen je u ekskluzivno društvo sa ocenom 160, za dva manje od najvišeg mogućeg rezultata od 162, nakon što je položio prijemni ispit.

Njegov otac Frenk Leung (42) stavio je Sajrusa na test jer je mislio da će to njegovom sinu dati šansu da „pronađe prijatelje koji imaju sličan interes kao on“.

Sajrusov otac Frank Leung rekao je da je njegov pametni sin znao tablicu množenja već sa tri godine. “Zaista smo ponosni na ono što je postigao, ali ovo je samo početak njegovog putovanja. Radujem se što ću mu pomoći da iskoristi svoj potencijal”, nadoda je otac.

Vrlo sam ponosan na sebe”, kratko je prokomentarisao dečak Sajrus, učenik sedmog razreda koji je talentovan pijanista i želi da postane matematičar ili naučnik kada odraste.

Engleski nije čak ni prvi Sajrusov jezik jer je njegova porodica emigrirala iz Hong Konga u Šefild 2019.

Već sa tri je rešavao ozbiljne matematičke zadatke

Njegov otac, koji radi kao IT menadžer, rekao je: „Pročitao sam neke članke o drugoj deci koja su se pridružila Mensi i mislio sam da bi to bilo dobro za Sajrusov razvoj. Mogao bi da nađe prijatelje koji imaju slična interesovanja i onda bi mogao da pokuša da se bolje razvija u svojim interesovanjima. Mislio sam da bi bilo dobro za njega da proširi svoje veštine“.

Oženjeni tata dvoje dece rekao je da je Sajrus bio nervozan pre ispita, ali je bio i zaista uzbuđen „kada su njegovi rezultati stigli poštom. 



„Bio je zaista, zaista uzbuđen kada su stigli rezultati jer nije očekivao da će dobiti tako visok rezultat na ispitu. Zaista je ponosan na sebe i mislim da će ovo pamtiti do kraja života“, kazao je Leung stariji.

Sajrusov omiljeni predmet u školi je matematika i mogao je da uradi neke zadatke sa samo tri godine, prenosi DailyMail.

Leung je dodao: „To je neverovatno dostignuće. Kada je bio veoma mali znali smo da je dobar sa brojevima. Zaista sam ponosan na njega i njegovo neverovatno dostignuće – nije mu lako to učiniti kada je tako mlad.“

Osnovana 1946. godine, Mensa je međunarodna grupa za pojedince sa visokim IQ-om i mogu joj pristupiti samo pojedinci koji polože testove i ostvare određeni rezultat.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR