Glas Javnosti

ŠTA KAŽE PSIHOLOGIJA? Kako praznici deluju na nas i šta se dešava kada oni prođu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za jedne praznici su dani sreće, veselja i slavlja, a za druge period usamljenosti, tuge i depresije.

Neki se plaše viška kilograma, dok pojedinci zaziru od velikih poridičnih okupljanja. Kako na nas deluju praznici? Moramo li uvek biti nasmejani i srećni tokom prazničnog perioda, šta je to što je spolja, a šta zaista osećamo?

Ovo su samo neka od pitanja na koja daju odgovore psihoterapeutkinja Elizabeta Nenin i psihoterapeut i psiholog Goran Tomin.

Pre Nove godine ljudi su uglavnom u prazničnom raspoloženju koje može da bude visoko, ali može da bude i nisko navodi Elizabeta Nenin i dodaje da je razlog tome što se od nas očekuje da budemo u prazničnom raspoloženju.

„Kada prođe Nova godina, prođe Božić možemo da uđemo u jednu fazu „postprazničnog bluza“, u kojoj opada adrenalin i opadaju sve one aktivnosti koje smo imali, i tada se nađemo u jednoj prznini“, kaže Nenin i dodaje da se ta praznina završava kada se vratimo na posao.

Praznici nisu uvek sinonim za sreću, smatra Goran Tomin. On misli da je teško i kada prođu letnji odmori i da je još teže krajem godine, jer se tada prirodno svode bilansi i to je nešto što može da dovede u lošije raspoloženje.

„Mrak pada već u četiri popodne, pa još nemamo vitamina D koji dokazano utiče na raspoloženje. i pogotovo ako smo usamljeni, i pogotovo ako nemamo novca za neke stvari koje bismo želeli…, eto razloga da to i ne bude baš sreća, naročito sa imperativom da se mora biti srećan tada, sa nekom lažnom slikom da sve oko nas jeste srećno“, objašnjava Tomin.

Što je spolja srećnije, počev od tih filmova i te muzike, to je veća razlika između toga šta je unutar nas i šta je izvan nas, samim tim se osećamo lošije, smatra on.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR