Glas Javnosti

U traganju za rekordom: Otkrivamo koja je najduža pesma na svetu

Zabava
Autor: Glas javnosti

Da li ste se ikada zapitali dok ste slušali ili čitali neku pesmu, koja je pesma najduža na svetu? Pesme su jedan od najstarijih i najpopularnijih načina izražavanja ljudskih osećanja, misli i ideja.

One mogu biti kratke ili duge… jednostavne ili složene, zabavne ili ozbiljne. Pa, onda, koja je najduža pesma na svetu?….To baš i nije lako pitanje, jer postoje različiti kriterijumi za merenje dužine pesme, kao što su broj reči, broj stihova, vreme trajanja ili broj stranica.

NAJDUŽA PESMA PO BROJU REČI

Ako merimo dužinu pesme po broju reči, onda je najduža pesma na svetu verovatno “Mahabharata”, epska pesma iz drevne Indije, koja ima oko 1,8 miliona reči. Mahabharata je ogromno delo koje sadrži priče o mitološkim junacima, bogovima, ratovima, ljubavi, moralu i filozofiji. Smatra se jednim od najvažnijih dela svetske književnosti i kulture.

NAJDUŽA PESMA PO BROJU STIHOVA

Ako merimo dužinu pesme po broju stihova, onda je najduža pesma na svetu verovatno **Shahnameh**, epska pesma iz Persije, koja ima oko 60.000 stihova². Shahnameh je remek-delo persijskog pesnika Ferdousija, koji je živeo u 10. i 11. veku. On je u svojoj pesmi opisao istoriju i legendu Persije, od stvaranja sveta do islamskog osvajanja. Shahnameh je izvor nacionalnog ponosa i identiteta za iranski narod.

NAJDUŽA PESMA PO VREMENU TRAJANJA

Najduža pesma ikada zvanično objavljena, s druge strane, tek treba da postigne takav mejnstrim uspeh – možda zato što je duga 138 sati, 41 minut i 20 sekundi. Pisac i muzičar po imenu dr Džagadiš Pilai, iz Varanasija u indijskoj državi Utar Pradeš, osvojio je titulu 5. marta 2023. svojom kompozicijom i snimkom jedne epske pesme zasnovane na pesmi Šri Ram Čarit Manas iz 16. veka. Pesma sadrži svih 15.000 i više stihova pesme na avadi jeziku, verziji hindskog. Za slušanje od početka do kraja potrebno je više od pet dana.



Pilajevo dostignuće je prevazišlo prethodnog rekordera, „Uspon i pad Bosanove“, jer je pre ove gore pomenute pesme najduža pesma na svetu bila ”The Rise and Fall of Bossanova”, savremena pesma iz 2016. godine, koja traje 13 sati, 23 minuta i 32 sekunde.

Ova pesma je delo britanskog kompozitora i muzičara P. C. III, koji je koristio elektronske zvuke i ritmove da stvori eksperimentalnu i hipnotičku muziku. On je rekao da je njegov cilj bio da napravi najdužu pesmu na svetu koja je i dalje slušljiva i zanimljiva.

NAJDUŽA PESMA PO BROJU STRANICA

Ako merimo dužinu pesme po broju stranica, onda je najduža pesma na svetu verovatno “The Song of the Nibelungs”, epska pesma iz srednjovekovne Nemačke, koja ima oko 2.400 stranica. Ova pesma je nastala u 13. veku i predstavlja jedno od najznačajnijih dela nemačke književnosti. Ona govori o avanturama i sudbini nemačkih junaka, kao što su Sigmund, Sigfrid, Brunhilda i Krimhilda, koji su povezani sa nordijskom mitologijom i istorijom.

Kao što smo videli, najduža pesma na svetu može se odrediti na različite načine, u zavisnosti od toga šta smatramo merom dužine. Međutim, bez obzira na to koji kriterijum koristimo, možemo reći da su sve ove pesme izuzetna dela ljudske kreativnosti, mašte i kulture, koja zaslužuju naše divljenje i poštovanje.


Glas javnosti / K05S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR