Glas Javnosti

Pogledajte ko među poznatima plaća najveći porez

Zabava
Autor: Glas javnosti

Procena je napravljena na osnovu poreza plaćenog na poslovni profit, prodaju akcija, dividende, kupovinu kuća i lični prihod

Britanski list sastavio je listu od 100  poznatih ličnosti, koje su najviše doprinele javnim finansijama prošle godine. Reč je o 5,35 milijardi funti (6,8 milijardi dolara), a procenjuje se da su dve ličnosti, koje su najviše doprinele državnoj kasi: finansijski trgovac ruskog porekla Aleks Gerko i bivši šef fomule 1 Berni Eklston.

List je procenio porez plaćen na poslovni profit, prodaju akcija, dividende, kupovinu kuća i lični prihod.

Čvrsto na vrhu, Gerko je poznat po tome što se odrekao ruskog državljanstva i dao milione Ukrajini da pomogne njihovim ratnim naporima.


Ovaj 44-godišnjak, koji je postao britanski državljanin 2016. godine i odrekao se ruskog državljanstva 6 godina kasnije, osnovao je XTX Markets i ima ogromnu neto vrednost od 11,4 milijarde dolara. Rekao je da je "srećan što može da plati tonu poreza" i da plaća porez u iznosu od 1,8 miliona funti dnevno - ili 75.000 funti na sat.

Zauzevši prvo mesto na poreskoj listi, Gerko je preskočio kontroverznog milijardera Bernija Eklstona, čija je pozicija na drugom mestu na poreskoj listi zahvaljujući uplati od 652,6 miliona funti poreskoj upravi, nakon što se izjasnio krivim za poresku prevaru u oktobru.

Prati ga porodica koja stoji iza Bet365. Denis, Džon i Piter Kouts platili su 375,9 miliona funti poreza prošle godine,  oko 15 miliona funti manje nego godinu ranije.

Sa 32 godine, svetska pop zvezda Ed Širan pojavio se kao najmlađi na listi, zauzimajući 32. mesto sa uplatom od 39,6 miliona funti. U međuvremenu, autorka Harija Potera Džej Kej Rouling bila je 31. na ovogodišnjoj listi, plativši sumu od 40 miliona funti.

Ovako izgleda lista 10 najvećih poreskih obveznika u Velikoj Britaniji za prošlu godinu:


Aleks Gerko, 664,5 miliona funti;

Berni Eklston, 652,6 miliona funti;

Denis, Džon i Piter Kouts, 357,9 miliona funti;

Fred i Peter Done i porodica - Betfred 204,6 mil. funti;

Ser Tim Martin - JD Wetherspoon šef, 167,1 mil. funti;

Ser Džejms Dajson i porodica - Carstvo usisivača i inženjeringa - 156 miliona funti;

Porodica Veston -  prodala Selfridges, ali i dalje iza Primarka i Fortnum & Maston - 146,2 miliona funti;

Majk Ešli, Sports direct tajkun, 139,4 miliona funti;

Džon Blur - Triumph Motorcycles - 118,1 miliona funti;

Džon Tompson i porodica - Maloprodaja na glavnoj ulici - 99,8 miliona funti.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR