Glas Javnosti

OLIVER izazvao BUM, ali to nije NAJKONTROVERZNIJA PESMA NA SVETU, pogledajte TOP LISTU! (VIDEO)

Zabava
Autor: Glas javnosti

Na top listi je šest najkontroverznijih pesama u istoriji popularne muzike.

Oliver Entoni je preko noći postao senzacija zahvaljujući svojoj popularnoj himni radničke klase Rich Men North of Richmond, a pesma je dospela i na prvo mesto Bilbordove Hot 100 liste.

Pesma je pregledana preko 46 miliona puta otkako je objavljena pre dve nedelje, a osim velikog uspeha, podstakla je i brojne kontroverze.

Kantri hit je dobio naklonost konzervativnih političara i komentatora koji su je koristili kao oružje u kulturnim ratovima, a puštana je i na prošlonedeljnim republikanskim predsedničkim izborima.

Kritičari su u međuvremenu primetili izraženu individualističku crtu u viralnom hitu – Entoni održava mit o pljačkašima socijalne pomoći, postavlja pitanje zašto bi njegovi porezi trebalo da plaćaju zdravstvene probleme povezane sa gojaznošću, sugeriše teorije zavere o pedofilima („Voleo bih da političari paze na rudare / A ne samo na maloletnike na nekom ostrvu“) i da je pritisak države na mlade odgovoran za epidemiju samouboistava.

Ipak hit pesma donedavno nepoznatog kantri muzičara nije ni blizu najkontroverznija pesma koju je istrorija popularne muzike videla. Od referenci na droge do drugog eksplicitnog sadržaja i verbalnih napada na vlasti, mnoge su pesme izazvale mnogo veće kontroverze od Rich Men North of Richmond, a zbog nekih od njih pevači su bili zabranjeni ili cenzurirani na radiju i televiziji.

Ovo su neke od najkontroverznijih pesama u istroriji popularne muzike.

Strange Fruit (Billie Holiday, 1939.)

Kolumbija je odbila da dopusti Bili Holidej da snimi Strange Fruit, a kada joj je to omogućio Commodore Records, suosnivač Atlantica Ahmet Ertegun nazvao je to „početkom pokreta za građanska prava“. Strange Fruit, pesmu o linčovanju crnaca, smatralo se toliko snažnom da su je neki američki gradovi zabranili jer su bili zabrinuti da će izazvati građanske nemire.

The Pill (Loretta Lynn, 1975.)

Kontroverzni hit Lorete Lin opisuje mnogo više od same zaštite od trudnoće koju nudi kontracepcijska pilula, uključujući zabavu koja joj je omogućena, odeću koju će nositi i opisujući kako „dobar osećaj dolazi lako sada / otkad sam dobila pilulu“. Očekivano, svi su ostali šokirani skandaloznom idejom o ženi koja uživa u seksu te su zabranili njeno emitovanje.

God Save The Queen (Sex Pistols, 1977.)

Kao svaki pravi pank bend, Sex Pistolsi uživali su u sopstvenoj kontroverznosti. God Save The Queen, njihov drugi singl, sugeriše da je monarhija kraljice Elizabete II bila fašistički režim, zbog čega je BBC zabranio puštanje pesme u Velikoj Britaniji. Međutim, pesma je ipak stigla do petog mesta britanske liste.

Killing an Arab (The Cure, 1978.)

Prvi singl kultnog post pank benda i dalje je njihov najkontroverzniji. Frontman Robert Smit rekao je da je pesma sažet pogled na roman Alberta Camusa Stranac, a izazvala je bes javnosti zbog opisa pucanja na Arapina na plaži. Mnogi su u to vreme smatrali da je antiarapska, a kontroverza je ponovno izbila na površinu nakon napada 11. septembra.

Lemon Ιncest (Serge i Charlotte Gainsbourg, 1984.)

Neki bi ovu francusku saradnju oca i ćerke mogli da nazovu pomalo jezivom, ali pesma je ipak bila evropski hit. Šarlote Gainsburg je u vreme snimanja imala 13 godina, a ideja o vezi odraslog muškarca i maloletne devojke (možda oca i ćerke) bila je priličan tabu. Slušaoci su se pitali da li se radi o autobiografiji, dok je Serge Gainsbourg kasnije demantovao takve navode.

Relax (Frankie Goes to Hollywood, 1984.)

U januaru 1984. Majk Rid povukao je Relax s Radija 1 pre nego što se pesma završila. Bio je zaprepašćen kad je shvatio da ne pevaju o vežbanju, već o homoseksualnosti. Uprkos svojoj brzopletosti, Rid je bio prilično spor.

Naime, izdavačka kuća ZTT već je ranije objavila oglase koji su sadržavali izraze kao što su „svi fini dečaci vole morske muškarce“ i „devetnaest inča koje uvek morate uzeti“. Kontroverzna pesma kasnije je postala veliki hit, prvela je 52 nedelje u top 75.

Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR