Glas Javnosti

Nada Macura progovorila o početku svog studiranja i posla

Zabava
Autor: Glas javnosti

Doktorka Nada Macura, progovorila je o svojim počecima nakon završenog fakulteta, pa se prisetila i bolne situacije koja joj se dogodila na terenu.

Nada Macura otkrila je kako je odlučila da studira medicinu, ali i sa čime se susretala na početku karijere.

- Nema tu inspiracije, to je ljubav prema ljudima pre svega i prema nekoj, da kažem, prirodnim naukama. Ja sam odrasla u porodici u kojoj se intelekt negovao, bilo je još tu izbora, ali s obzirom da stariji više znaju, moj otac me je uputio i rekao: "Što ne probaš medicinu?". Nije lako završiti medicinu, onda mislite da ste uhvatili Boga za bradu, međutim, nadogradnja u smislu specijalizacije je jako bitna - rekla je ona, a onda je otkrila zbog čega je zapostavila svoj hobi - slikanje:

- Da, taj hobi je nestao sa početkom mojih studija, hobi da slikam i stvaram neke moje vizije. S obzirom da mi vreme nije dozvoljavalo, moralo je da se uči. Ja stalno pričam, anatomija dve godine slušanja i polagati svaki foramen, neurološke puteve, centralu...Jako, jako puno - istakla je Nada Macura.

"Kopala sam i rukama i nogama da dođem u Beograd"

Nada Macura je kardiolog, a sada je otkrila da je do usavršavanja za ovu granu medicine došlo potpuno slučajno.


- To je slučajan izbor bio, oduvek sam volela, ali je jedna od specijalizacija koja je najtraženija. Ja sam radila u unutrašnjosti, u Kragujevcu, radila sam u hitnoj pomoći. Tu sam iz nekih privatnih razloga se zadržala u hitnoj, pa sam prešla u Smederevsku Palanku. Kopala sam i rukama i nogama da dođem iz jednog malog mesta u Beograd. Jako sam uporna i mene je to neodustajanje dovelo da dođem do Beograda. Tada je bilo po konkursu, tri osobe za hitnu pomoć u Beogradu, a primale su se dve osobe. Imala sam sreće, koleginica je dobila Dom zdravlja, nije joj se dopadala hitna pomoć i ja sam onda nekako uletela. Zamenica direktora je posle šest meseci pitala, radila sam dečije bolesti hitne, za odrasle, pitala je: "Ko želi da upiše kardiologiju?", ja sam digla ruke čisto onako kada se zavitlavate. 20 nas se prijavilo, od kojih je dvoje ili troje završilo i došlo do kraja. Neka slučajnost i želja su se poklopile - istakla je Macura, te je otkrila kako pamti svoje prve dane u hitnoj pomoći:

- U Kragujevcu kada sam bila, to je bilo u suterenu, prijavljivanje, ja sam čula odjek štikli i cipela. Kada dođete sa fakulteta i imate staž, niste vi pripremljeni. Tačno se sećam moj odlazak i kuća gde je bila, u Kragujevcu na reci i mogu da kažem, radila sam sa jednim starim tehničarem koji je nosio neke papuče, nikakav, neugledan, ali pun dobrote i znanja. Došli smo po prijavi da je pozlilo nekome, ja pipam puls i kažem: "Ovaj čovek je živ, nije mrtav", on mi kaže: "Nije doktorka, mrtav je, to je vaš puls". Ponoć je bila i moj prvi slučaj kao lekara, naišla sam na čoveka koji je preminuo, nažalost...Sada više nema tog adrenalina i izazova. Ja imam licencu, edukujem se, iako nije baš povezano sa kardiologijom, ali volim da znam šta je u medicini novo - istakla je Nada.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR