Glas Javnosti

KULTNI FILM, A DA LI STE SE PITALI KAKO JE SNIMLJEN: Lepa sela lepo gore su imala dug razvoj i scenario se menjao više puta

Zabava
Autor: Glas javnosti

Redatelj Radivoj Raša Andrić poznat po filmovima "Tri palme za dve bitange i ribicu" i "Munje" nakon duge pauze vratio se režiji i na Festivalu u Puli oduševio gledaoce filmom "Leto kad sam naučila da letim".

Reditelj se u intervjuu za hrvatski Jutranji list podsetio i snimanja za vreme devedesetih i tom prilikom otkrio da je film Srđana Dragojevića "Lepa selo lepo gore" snimljen zahvaljujući Velimiru Bati Živojinoviću.

- U to vreme snimani su samo ultrapolitički korektni filmovi za tu politiku. Nama je inače pomagao Bata Živojinović, koji je bio član Socijalističke partije Srbije, tako je i mogao biti snimljen film "Lepa sela lepo gore", koji je bio čisto antirežimski film - rekao je antić i dodao:

- Tu je bilo, recimo, sedam vrsta scenarija, jedan koji ide na odobrenje Ministarstvu kulture, jedan koji dajemo ovom glumcu, treći onome, i tako dalje. Bilo je samo glavno da se ne pomešaju, da jedan od njih ne dođe u pogrešne ruke - ovjašnjava reditelj.

Film je inspirisan istinitim događajem, koji je zapisao novinar Vanja Bulić. Sedam vojnika Drinskog korpusa bilo je devet dana okruženo neprijateljima u 97 metara dugom tunelu Brodar, osam kilometara od Višegrada, u septembru 1992. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR