Glas Javnosti

KOJA JE IDEALNA MINUTAŽA: Koje je idealno vreme trajanja jednog filma?

Zabava
Autor: Glas javnosti

Trajanje filma je često predmet debate filmofila i zato je jedna anketa bila posvećena tome koliko ko tvrdi da jedan film treba da traje.

Za američke gledaoce, idealno trajanje filma je 92 minuta, pokazala je onlajn anketa.

Ova anketa sprovedena je u aprilu sa 2.000 ispitanika i većina je rekla da je trajanje od sat i po najbolje, 15 odsto je reklo da je trajanje filma duže od dva sata prihvatljivo, a samo dva odsto da je dva i po sata prihvatljivo.


Ono što je zanimljivo je da je ovo u suprotnosti sa gledanošću, jer je devet od deset najgledanijih filmova trajalo duže od dva sata, dok su tri trajala duže od tri sata (Avengers: Endgame, Avatar: Way of Water i Titanic).

Samo jedan od ovih deset, The Lion King iz 2019. godine, je malo kraći od dva sata, sa 118 minuta trajanja.

Međutim, ova praksa da je trajanje filma često dugo pokazala se i kontraproduktivnom u slučaju filma „Killers of the Flower Moon“ Martina Skorsezea koji traje 206 minuta.

Trajanje filma je veće opterećenje u bioskopu nego kod kuće

Neki bioskopi su pravili pauzu tokom projekcije, a Skorseze je rekao: „Možete da sednete ispred televizora i gledate nešto pet sati… ima puno ljudi koji gledaju predstave tri i po sata… pokažite malo poštovanja prema filmovima“.


Još jedno skorašnje istraživanje koje je sproveo portalWhat to Whatch pokazalo je da se prosečno trajanje filma povećava, tako da je u 2022. iznosilo 141 minut naspram 110 minuta iz 1981.

Kao razlozi za to navode se želja za prikazivanjem obilja vizuelnih efekata i akcionih scena, kao i nezavisnost striming servisa od bioskopskih repertoara i rasporeda.

„Talker Research“ je pitao ljude i da li koriste titlove kada gledaju televiziju, gde je 33 odsto je reklo „nikada“, a 16 odsto „uvek“, s tim što je veća verovatnoća da će ih koristiti mladi ljudi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR