Glas Javnosti

Jurica Pađen tužiće Pola Makartnija za plagijat?

Zabava
Autor: Glas javnosti

Kompozitor Jurica Pađen dobio potvrdu o 97 odsto poklapanja pesme “Samo me draga ne ostavi” i numere engleskog pevača "Confidante"

Nakon što je dobio zvaničnu ekspertizu Hrvatskog društva kompozitora o, kako se navodi, postojanju izrazite podudarnosti pesme “Samo me draga ne ostavi” (1997), njegovog tadašnjeg “Pađen benda” i numere Pola Makartnija Confidante, objavljene 2018. godine na albumu Egypt station, frontmen zagrebačke grupe “Aerodrom” Jurica Pađen mogao bi da tuži svetsku zvezdu za plagijat. Tako nešto bi, bez sumnje, predstavljalo presedan na pop-rok sceni našeg regiona.
 

- Moram da sednem i dobro razmislim - kaže Pađen, koji se, svojevremeno, sa “Aerodromom” proslavio uz hitove “Digni me visoko”, “Fratelo”, “Obična ljubavna pjesma”... - Tužba se kao opcija sama po sebi nameće, ali ga još nisam tužio. Nije lagana odluka, a ja nisam tip koga lova pokreće, ali mi nije mrska. Meni je sad najvažnije da, za početak, crno na belo imam dokaz da radim u skladu s najvišim autorskim standardima.

Po onome što je, na tu temu, za “Novosti” govorio krajem prošle godine Pađen, nije se stekao utisak da razmišlja o sudskom procesu:

- Softver je pokazao 97 odsto poklapanja. Nije to da sam ja pustio mašti na volju, ili “što je babi milo, to joj se i snilo”. Pretpostavljam da je to slučajno. Ne želim da optužim čoveka da je ukrao, ali, sličnost je neverovatna. Pesme su iz istog akorda, imaju isti tempo, melodiju, aranžman... To mi je kompliment - pričao je tada Jurica za naš list.

Poređenje dve numere objavljeno je nedavno na “Jutjub” kanalu grupe “Aerodrom”, uz raznovrsne komentare. Dok jedni smatraju da se radi o očiglednom plagijatu, ima i onih koji misle da se takva melodija može čuti u dosta pesama, i da osnova za tužbu nema.

(Izvor: Večernje novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR