Glas Javnosti

Godišnjica smrti velikana rege muzike Boba Marlija

Zabava
Autor: Glas javnosti

Već četrdeset i dve godine od smrti Boba Marlija i dalje živi legenda o kralju regea koji je, kao niko dotad, uticao na nove žanrove u muzici.

Robert Nesta Marli poznatiji kao Bob Marli, bio je jamajčanski pevač, tekstopisac, gitarista i muzička ikona dvadesetog veka.

Najpoznatiji je izvođač rege muzike i čuven je po popularizaciji ovog muzičkog žanra van granica Jamajke.

Marlijev doprinos muzici povećao je vidljivost jamajčanske muzike širom sveta i učinio ga globalnom figurom popularne kulture do danas.

Rastafari ikona

Tokom svoje karijere, Marli je postao poznat kao Rastafari ikona, a svojoj muzici je dao osećaj duhovnosti. Takođe se smatra globalnim simbolom jamajčanske muzike i kulture i identiteta. On je bio kontroverzan u svojoj otvorenoj podršci demokratskim društvenim reformama. Godine 1976, Marli je preživeo pokušaj atentata u svojoj kući, za koji se smatralo da je politički motivisan. Takođe je podržao legalizaciju marihuane i zalagao se za panafrički duh.

Muzika stvorena tokom bogate, ali kratke Marlijeve karijere i danas ima odjeka. Njegov najuspešniji, kompilacijski album „Legend“, objavljen 1984., trinaest godina zaredom je bio među 100 najprodavanijih albuma u SAD. Uspešniji je bio samo „Dark Side of the Moon“ benda Pink Floyd.

Prilikom stvaraja svojih rege tonova bilo je to prv put da je svetom zavladala moderna muzika koja nije došla iz SAD ili Engleske.

Godine 1978, Bob svira na Jamajci na One Love koncertu za mir gde je nagovorio predsednika i lidera opozicije da se popnu na binu i rukuju se. Iste godine 15. juna dobija medalju za mir u Trećem svetu, od Ujedinjenih nacija. Tada je i prvi put posetio Afriku, boraveći u Keniji i Etiopiji.

Posebno ističe 1980. kada je prvi put svirao u Africi, na koncertu u Gabonu. Vlada Zimbabvea pozvala ga je da svira na proslavi Dana nezavisnosti, a Bob je kasnije izjavio da je to bila najveća počast u njegovom životu, prenosi Wikipedia.

Otkrivanje bolesti

Marli je sa bendom krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivi Vonderom, ali mu je nakon nastupa u Bostonu pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Sledećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu, gde su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali mu još mesec dana života.


Bob je odlučio da nastavi sa turnejom, ali mu je nakon koncerta u Pitsburgu, bilo toliko loše da je morao da odustane. Prebačen je u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj orijentalno-pravoslavnoj crkvi.

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, želeo je da se vrati na rodnu Jamajku ali je umro 11. maja 1981.

Ceo svet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. Grob Boba Marlija nalazi se u njegovom rodnom selu Devet Milja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR